BiH

Zvizdić se sastao u New Yorku sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih Naroda

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić sastao se u New York-u sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom.

FOTO: PS BIH
FOTO: PS BIH

Tokom susreta predsjedavajući Zvizdić je upoznao generalnog sekretara Guterresa s aktuelnom političkom, ekonomskom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini, kao i sa činjenicom da je formirano novo i progresivnije Vijeće ministara BiH koje je spremno da radi na realizaciji ključnih vanjskopolitičkih ciljeva, a to su EU i NATO integracije, jačanje vladavine prava i unapređenje ekonomske situacije.

Predsjedavajući Zvizdić se osvrnuo i na važnost produženja EUFOR misije u BiH i rekao da, sve dok postoje intencije domaćih političara za podjele ili secesionističke ideje, kao i težnje naših susjeda da budu tutori i da se miješaju u naše odnose, važno je da misija EUFORA bude u BiH.

Ključna poruka sa današnjeg sastanka sa generalnim sekretarom Guteressom je da je arhitektura Zapadnog Balkana završena i da Bosna i Hercegovina ide u pravcu euroatlantskih integracija.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres tokom razgovora rekao je da Ujedinjeni narodi prate i snažno podržavaju euroatlantski put Bosne i Hercegovine kao cjelovite, jedinstvene, suverene i politički nezavisne države.

Sastanku je prisustvovao i stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima, ambasador Sven Alkalaj, stoji u saopćenju iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prihvati notifikacije