Politika

Zukan Helez potvrdio šta Oružane snage Bosne i Hercegovine nabavljaju

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kaže kako je Vijeće ministara BiH na svojoj posljednjoj sjednici donijelo dvije odluke kojima započinje proces nabavke višenamjenskih helikoptera HUEY II.

FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH
FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH

„Usvojene su izmjene i dopune Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine te Odluka о finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojno-evidencijske specijalnosti zrakoplovstvo. Na usvajanje ovih odluka čekalo se od 2017. godine.

Projekt ćemo realizovati sa našim saveznicima Sjedinjenim Američkim Državama. Dio sredstava u iznosu od 2 miliona dolara biće obezbijeđen iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH, a ostatak će finansirati Vlada SAD-a.

Sjedinjene Američke Države su dale najveći doprinos opremanju i obučavanju naših Oružanih snaga, vjerujem da će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti.

Nabavkom višenamjenski helikopter HUEY II naše Oružane snage će još bolje izvršavati zadatke zračnog prijevoza, zadatke pomoći civilnom stanovništvu Bosne i Hercegovine u slučaju humanitarnih i prirodnih katastrofa i nesreća, medicinske evakuacije, traganja i spašavanja te na kraju štiti mir i ustavni poredak, jednakost i slobodu svih građana u Bosni i Hercegovini.

Odlukom о finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira OS BiH osigurava se aktivno zanavljanje deficitarnog letačkog kadra čime se osigurava i kontinuitet u izvođenju zračnih operacija. Sistemsko rješenje, koje je ponuđeno kroz višegodišnji projekat, predviđa obuku 60 pilota u narednih 10 godina u zemljama koje ispunjavaju potrebne standarde za pružanje usluge školovanja te vrste“, naveo je Helez.

Prihvati notifikacije