BiH

Znate li koja je prva džamija napravljena u BiH?

Prva džamija u BiH po narodnim predajama izgrađena je u Ustikolini 1448-1449 god. Nije poznato ko su bili graditelji džamije.

FOTO: ILUSTRACIJA/MINA
FOTO: ILUSTRACIJA/MINA

Njen osnivač je Turhan Emin-beg, jedan od vojskovođa Murata II. Kakva i kolika je bila ta džamija ne zna se. Pretpostavlja se da je poslije raznih rušenja i paljenja kroz ratove, džamija iznova pravljena na istim temeljima. novembra 1941. god. Turhan Emin-begova džamija je spaljena.

Po završetku rata mještani su bili spremni da izgrade džamiju, ali se radilo i o historijski važnom objektu, pa se tako Turhan Emin-begova džamija našla na spisku prioriteta za rekonstrukciju kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti u Sarajevu. Istoričari, konzervatori i arhitekti su radili svoj posao od 1953. do 1955., da bi je 1956. god. predali za upotrebu. Svi su brinuli da džamija dobije atribute kako bi sačuvala imidž najstarije u BiH. Uspjeli su, pa je, kao takva, stavljena pod zaštitu države, piše Historija.ba.

FOTO: HISTORIJA.BA
FOTO: HISTORIJA.BA

Iz budžeta države utrošeno je 1.600.000 dinara za izgradnju, dok su mještani prikupili manji iznos novčanih sredstava, ali su se odazivali svakom pozivu na radnu akciju u toku izgradnje. Na dan otvaranja su priložili 50 ćilima i serdžada.

Svečano otvaranje obnovljene džamije bilo je 6. oktobra 1956. god.

Prihvati notifikacije