Magazin

Znate li da peglanje troši puno struje? Isprobajte ovaj fazon!

U odnosu na punjenje mobitela, kuhanje kafe u električnom kuhalu ili korištenje aparata za brijanje, peglanje troši puno električne energije, više nego što mislite.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Uzmite u obzir činjenicu da vam za 70 šoljica filter kave ili za korištenje aparata za brijanje 2000 puta treba jedan kilovatsat struje.

Podaci njemačke organizacije za energetsku učinkovitost (HEA) ukazuju na to da se radi o polovini količine električne energije koju potrošite za pola sata korištenja pegle.

Želite li uštedjeti električnu energiju ne koristite tipku za paru, jer vaš uređaj koristi čak 90 posto energije da bi vodu pretvorio u paru. Dobra je vijest da učinak pare možete ostvariti na puno jeftiniji način. Iz HEA-e savjetuju da pokušate navlažiti odjevni predmet koji želite izglačati uz pomoć vode iz boce s raspršivačem.

Njemačka modna savjetnica Sonja Grau predlaže da navlažite tanku pamučnu kuhinjsku krpu i njome prekrijete odjevni predmet pa ga potom ispeglate. “Važno je da je izaberete doista vrlo tanku pamučnu tkaninu”, kaže Grau, dodajući kako upravo takva tkanina omogućuje toplini iz pegle da dopre do odjeće.

Savjetuje i da ne pretjerate s namakanjem krpe koja ne smije biti premokra, već samo vlažna.

Vrijeme utrošeno na peglanje možete skratiti ili ga čak potpuno izbjeći objesite li prethodno pravilno odjeću na sušilu.

“Imajte na umu da ima puno tkanina i kombinacija materijala koje nije potrebno peglati. Jedino je važno odjevni predmet izvaditi iz perilice odmah nakon pranja jer bi se u suprotnom mogao previše zgužvati”, kaže Grau.

Također savjetuje da za vješanje odjeće koristite glatke gumene vješalice koje neće napraviti udubljenja u tkanini niti rastegnuti odjevni predmet jer ćete ga možda morati ponovno peglati.

Prihvati notifikacije