Magazin

Život u braku može povisiti krvni pritisak, ali ne zbog stresa ili svađa

Međunarodnom studijom otkriveno je da 47 posto starijih parova u Engleskoj ima visok krvni pritisak, koji je glavni uzrok srčanih i moždanih udara.

FOTO: ILSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILSTRACIJA/UNSPLASH
Ilustracija

Stanje, poznato i pod nazivom hipertenzija, uzrokuje da arterije postanu krute i sužene, što olakšava nakupljanje masnih tvari.

Nekoliko je faktora koji mogu uzrokovati visoki krvni pritisak.

Prehrana je glavni faktor, odnosno prekomjeran unos soli. Međutim, prema studiji objavljenoj u Journal of the American Heart Association, brak može povećati vaše šanse za razvoj hipertenzije.

I ne, to nije zbog stresa ili svađe, već ima veze s time koliko ste povezani s partnerom, poručili su naučnici. Istraživanje koje je obuhvatilo više zemalja pokazalo je da gotovo polovina starijih parova u Engleskoj, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Indiji, ima visoki krvni pritisak.

“Znamo da je visok krvni pritisak uobičajen kod sredovječnih i starijih odraslih osoba, no ipak smo bili iznenađeni kada smo otkrili da među mnogim starijim parovima i muž i žena imaju visok krvni pritisak”, objasnio je dr. Chihua Li u saopćenju Američkog udruženja za srce.

Istraživači su analizirali mjerenja krvnog pritiska za 3.989 parova u SAD-u, 1.086 engleskih parova, 6.514 kineskih parova i 22.389 indijskih parova. Da bi učestvovali u studiji, parovi su morali biti u braku ili se opisati kao partneri koji žive u istom kućanstvu.

Među engleskim parovima prevalencija oba partnera s visokim krvnim pritiskom bila je najveća i iznosila je 47 posto. Visok krvni pritisak zabilježen je kod 38 posto američkih parova, 21 posto kineskih parova i 20 posto indijskih parova.

“U Kini i Indiji postoji snažno uvjerenje da se treba držati zajedno kao porodica, tako da parovi mogu više utjecati na zdravlje jedni drugih. Od parova se očekuje da ovise jedni o drugima i da se međusobno podržavaju, pa nije teško shvatiti zašto je njihovo zdravlje toliko povezano”, zaključuje koautor studije dr. Peiyi Lu.

Prihvati notifikacije