BiH

Zenički rudari zbog blokade računa te neisplaćene plaće obustavili rad

Rudari druge smjene Zavisnog društva rudnici mrkog uglja Zenica, čiji je račun blokiran još krajem prošle sedmice, nisu sišli u jamske pogone “Raspotočje” i “Stara jama”- potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Elvedin Avdić.

FOTO: FEDERALNA.BA
FOTO: FEDERALNA.BA
Ilustracija

On ističe kako zbog ponovne blokade računa od strane Gradske uprave Grada Zenica zbog oko 3.000.000 KM neplaćenih zateznih kamata za dug po osnovu komunalno-građevinskog zemljišta, za koji je isplaćena glavnica, ni danas neće dobiti plaću za februar te naknadu za topli obrok za januar.

Prema kolektivnom ugovoru, rudarima se plaća za prethodni mjesec treba isplatiti do 25. u mjesecu.

-Rudari su stupili u radnički neposluh, o čemu su obavijestili Sindikat. Mi smo se okupili u zgradi Doma rudara i nećemo napuštati prostor, a u utorak ćemo se okupiti ispred Gradske uprave i zgrade Uprave preuzeća.

Dobili smo podršku i svih sindikalnih organizacija rudnika iz koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, a u utorak su najavili da će nam, kao podršku na protestima, svi poslati po autobus svojih radnika da nam se pridruže u borbi za naša prava – najavljuje Avdić, te ističe kako su rudari dosta trpili.

Posljednji put Grad Zenica, zbog istog razloga, račun ovog preduzeća bio je blokirao u novembru 2022. godine, a rudari su zbog nedostatka novca za plaće, topli obrok i regres u radničkom neposluhu bili i krajem januara.

Prihvati notifikacije