Svijet

Zelenski stigao na sastanak G7 u Hirošimu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je danas u japanski grad Hirošimu, gdje se održava summit skupine G7 najbogatijih demokratija u svijetu kako bi se sastao "s partnerima i prijateljima Ukrajine" te prikupio podršku za obranu svoje zemlje od ruske invazije.

FOTO: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
FOTO: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Summit skupine G7 u Hirošimi održava se u vrijeme kada se njezine članice suočavaju s ogromnim pritiskom zbog ruske invazije na Ukrajinu i napetosti s Kinom, osobito što se tiče Tajvana. 

Zelenski, odjeven u karakterističnu maslinastozelenu odjeću, izašao je iz zrakoplova francuske vlade i brzo ušao u automobil, prema snimkama koje su emitirale japanske televizije. “Japan. G7. Važni sastanci s partnerima i prijateljima Ukrajine”, napisao je nedugo zatim na društvenoj mreži Twitter. 

Ukrajinski predsjednik je u Hirošimu stigao nakon što su članice G7 upozorile da će se države koje pokušavaju koristiti trgovinu kao oružje suočiti s “posljedicama”, poslavši time snažan signal Kini zbog prakse koju Washington dulje naziva gospodarskim zlostavljanjem. 

Francuski i europski dužnosnici su rekli da je ključno što je Zelenski osobno došao najprije na sastanak Arapske lige, a sada skupine G7, kojem prisustvuju zemlje globalnog juga, kako bi predstavio stav Ukrajine kao žrtve ruskog napada i vlastiti stav o budućem mirovnom rješenju. 

“Moramo koristiti sva sredstva kako bismo nesvrstane države pridobili za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”, rekao je francuski predsjednički dužnosnik novinarima. 

Zelenski će se bilateralno sastati s vođama zemalja članica G7, kao i s vođama Indije i Brazila, dviju zemalja koje se nisu distancirale od Moskve. Ukrajinski predsjednik će u nedjelju održati sesiju sa skupinom G7 prije šire sesije sa zemljama globalnog juga. 

Prihvati notifikacije