Svijet

Zelenski smijenio šefa Državne garde zbog atentata koji su planirali Rusi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je šefa Državne garde nakon optužbi da su dva člana bila umiješana u zavjeru za ubistvo ukrajinskog šefa države, prenosi Al Jazeera Balkans.

Zelenski
FOTO: UKRINFORM

Zelenski je smijenio čelnika Državne garde Serhija Ruda, nakon što je Služba državne sigurnosti (SBU) početkom ove sedmice rekla da je otkrila zavjeru za ubistvo Zelenskog i drugih važnih dužnosnika. Rudin nasljednik još nije imenovan.

SBU je rekao da su atentati trebali biti “dar” za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je u utorak položio zakletvu za novi mandat. Navedeno je da su dvojica muškaraca, obojica pukovnici Državne garde, planirali uzeti Zelenskog za taoca i kasnije ga ubiti.

Drugi ključni dužnosnici, uključujući čelnika SBU-a Vasila Maliuka i Kirila Budanova, čelnika Vojne obavještajne agencije, također su rekli da su bili mete neuspješnog atentata.

Moskva nije komentirala navode SBU-a, koji je tvrdio da su dvojica tjelohranitelja proslijedila osjetljive informacije FSB-u, ruskoj sigurnosnoj službi.

To nije prvi pokušaj ubistva s kojim se ukrajinski čelnik suočio, izjavivši prošle godine da je najmanje pet ruskih zavjera osujećeno od početka rata.

Administracija Zelenskog suočena je s rastućim poteškoćama posljednjih mjeseci i uzdrmala je neke ključne kadrovske pozicije dok napredak zemlje u ratu protiv Rusije zastaje, a dužnosnici se suočavaju s optužbama za korupciju.