Svijet

Zelenski: Jedna evropska država nam je poslala sistem protivzračne odbrane koji nije radio

Novinari iz Associated Pressa pratili su Volodimira Zelenskog na dijelu njegovog ovosedmičnog putovanja po regijama fronta i do pogranične regije Sumy.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Tokom tog vremena, ukrajinski predsjednik ponovio je zahtjeve Ukrajine za modernijim oružjem, te je također rekao da neki elementi koje je isporučio Zapad nisu funkcionirali.

“Imamo sjajne odluke o Patriotama, ali ih nemamo u realnosti”, rekao je misleći na obećani sistem protivzračne odbrane američke proizvodnje, prenosi index.hr.

Zelenski je rekao da Ukrajini treba 20 baterija sistema Patriot za zaštitu od ruskih projektila, ali da “čak ni to možda neće biti dovoljno “jer nijedna zemlja na svijetu nije napadnuta s toliko balističkih raketa”.

Zelenski je dodao da je jedna evropska nacija poslala još jedan sistem protivzračne odbrane u Ukrajinu, ali nije radio i oni su ga “morali mijenjati iznova i iznova”. Državu nije naveo.

Zelenski je također ponovio svoj ponovni zahtjev za borbenim zrakoplovima. Požalio se da Ukrajina “još uvijek nema ništa kada su u pitanju moderni borbeni avioni”.

Poljska i Slovačka su odlučile dati Ukrajini borbene avione iz sovjetske ere, ali nijedna zapadna zemlja dosad nije pristala osigurati moderne ratne avione, zbog zabrinutosti da bi to moglo eskalirati sukob i zbog izazova s obukom. 

Prihvati notifikacije