Svijet

Zelenski: Izvještaj Amnesty Internationala oslobađa odgovornosti agresora

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je negativno ocjenio izveštaj Amnesty Internationala u kojem se tvrdi da su snage te zemlje povremeno koristile taktiku koja ugrožava civile dok su pružale otpor ruskoj vojsci.

FOTO: 
PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/EPA
FOTO: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/EPA

Zelenski tvrdi da izveštaj Amnestyja pokušava da „prebaci odgovornost“ za ubistva civila sa Rusije na Ukrajinu, prenosi CNN.

„Danas smo vidjeli potpuno drugačiji izvještaj Amnesty Internationala, koji, nažalost, pokušava da amnestira terorističku državu i prebaci odgovornost sa agresora na žrtvu“, izjavio je Zelenski, navodi CNN.

On je istakao da ne postoje i ne mogu postojati, čak ni hipotetički, uslovi pod kojima bilo kakav ruski napad na Ukrajinu postaje opravdan i dodao da je Rusija uništila stotine vjerskih objekata, skoro 900 medicinskih ustanova i hiljade škola.

„Ovo je takva nemoralna selektivnost. Svako ko amnestira Rusiju i ko vještački stvara takav informativni kontekst u kojem su neki napadi terorista navodno opravdani ili navodno razumljivi, mora biti svjestan toga da se time pomaže teroristima“, ocjenio je Zelenski, prenosi CNN.

Amnesty International je juče objavio izveštaj u kojem se navodi da su ukrajinske snage dovele civile u opasnost uspostavljanjem baza i smiještanjem operativnih sistema naoružanja u naseljenim stambenim oblastima, uključujući škole i bolnice.