Zelenski: Ekološka katastrofa u Ukrajini je globalni problem, u opasnosti je dva miliona živih bića

Volodimir Zelenski je rekao da je ekološka katastrofa izazvana urušavanjem brane Nova Kahovka postala globalni problem jer se ozbiljno kontaminirane vode ulijevaju u Crno more, javlja Guardian.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Ukrajinski predsjednik je rekao da su poplavne vode koje bjesne kroz donju dolinu rijeke Dnjepar sa sobom donijele kanalizaciju, naftu, hemikalije i vjerovatno antraks sa mjesta za sahranjivanje životinja.

“Najmanje dva mjesta za sahranjivanje s antraksom nalaze se na privremeno okupiranim teritorijama. Šta se dešava sa tim mjestima, još ne znamo”, rekao je Zelenski u onlajn diskusiji sa aktivistima za zaštitu životne sredine, kako prenosi Guardian.

Kijev je optužio ruske snage da su u utorak ujutro digle branu u zrak i time počinile ekocid. Pored 100.000 pogođenih ljudi nizvodno, Zelinski je rekao da je poplavljeno 50.000 hektara šuma, a da je 20.000 životinja i 10.000 ptica “pod prijetnjom neposredne smrti”.

“Ukupno dva miliona živih bića je u opasnosti“, rekao je Zelenski, upozoravajući da će se, kako se kontaminirana voda širi, širiti i ekološka devastacija.

“Trovanje i kontaminacija koja dolazi iz područja poplave gotovo odmah odlazi u podzemne vode, trujući rijeke, a zatim i sliv Crnog mora. Dakle, to se ne dešava negdje drugdje. Sve je to u svijetu povezano“, upozorio je.

Zelenski je ovo govorio usred sve veće zabrinutosti oko nuklearne elektrane Zaporožje, oko 200 kilometara uzvodno od brane. Postrojenje je vuklo vodu iz rezervoara Kakhove kako bi se hladila reaktorska jezgra i istrošeno gorivo, ali ta voda se sada brzo odvodi u donji Dnjepar.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da nema neposredne opasnosti za elektranu jer ima rezerve vode, posebno veliko jezero za hlađenje.

Međutim, u izvještaju Francuskog instituta za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost (IRSN) navodi se da su ranije studije sugerirale da bi se nasip oko jezera za hlađenje mogao srušiti pod pritiskom vode u njemu ako bi dubina rezervoara s druge strane nasipa pala ispod 10 metara. Trenutno je ispod 13 metara i nastavlja da pada.

Prihvati notifikacije