Nutricionistica iz madridskog Antiaging instituta Jaraset del Castillo pojasnila je da crne masline nisu samo slani dodatak ishrani. One sadrže mnogo korisnih tvari poput oleinske kiseline, vitamina E, vlakana i željeza.
Ipak, najvažniji su fenolni spojevi poput oleuropeina i hidroksitirozola koji imaju snažna protivupalna i antioksidativna svojstva.
Crne masline mogu biti korisne ženama koje prolaze kroz perimenopauzu ili menopauzu. Nutricionistica ističe da ishrana bogata antioksidansima može ublažiti mnoge simptome tih životnih faza i spriječiti brojne zdravstvene komplikacije.
Naime, preporučljivo je konzumirati samo sedam crnih maslina dnevno što je dovoljno za pozitivno djelovanje na organizam. Ova količina pruža korisne masnoće i antioksidante slične jednoj kašiki maslinovog ulja, ali s dodatnim zdravstvenim benefitima.
Također, crne masline imaju veći udio željeza od zelenih što ih čini idealnim za osobe koje pate od hroničnog umora ili slabokrvnosti. Visoka koncentracija hidroksitirozola i vitamina E u maslinama štiti stanice od oksidativnog oštećenja.
Uz to, spojevi iz kože masline mogu smanjiti rizik od razvoja polipa u crijevima, što doprinosi prevenciji kolorektalnog karcinoma. Oleinska kiselina koja se nalazi u maslinama, pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola.