Magazin

Zdrava i ukusna poslastica: Napravite voćnu sutliju

Sutlija ili sutlijaš je slastica koja je tipična na području Balkana i Turske.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Sutlija je slatki specijalitet s rižom, a posebno je ukusna ako je dodatno obogatite nekim neodoljivim okusima kao što su bademi, orasi ili pistacije, a odlična je i sa voćnim prelivima.

Potrebno je:

200 gr riže

3 kašike šećera

250 ml mlijeka

1 l vode

1 vanilin šećer

Sirup:

300 gr voća (malina)

150 gr šećera

50 ml vode

Priprema:

Rižu dobro oprati i naliti sa 1 l vode. Uključiti na tihu vatru, pa kad uvri doliti mlijeko, dodati šećer i vanilin šećer. Kuhati dok sutlija ne uvri.

Sa 150 gr šećera napraviti sirup sa malo vode pa dodati voće da se lijepo upihtija. U činiju staviti red riže i red voća, možete i malo preliti sa sokom od voća, pa opet riža pa voće.

Na kraju prekriti rižom i odozgo preliti sa voćem i dobro protresti da se sok spusti sa strane niz ivice činije.