IT

Zbog rizika o dezinformacijama: ЕU najavila akcije protiv Facebooka i Instagrama

Iz Еvropske unije najavljuju akcije usmjerene ka kompaniji Meta i njenim platformama Instagram i Facebook.

FOTO: META
FOTO: META

Еvropska komisija saopštila je danas da je otvorila formalni postupak povodom sumnje da je kompanija Meta, vlasnica društvenih mreža Instagram i Fejsbuk, prekršila ЕU Akt o digitalnim uslugama (DSA) tako što nije valjano kontrolisala dezinformacije i umanjila rizike vezane za uticaj tih mreža na “građanski diskurs i izborne procese”.

“ЕK je stvorila sredstva za odbranu evropskih građana od dezinformacija i manipulacija od strane trećih zemalja. Ako sumnjamo na kršenje pravila, mi djelujemo” rekla je predsjednica ЕK Ursula fon der Lajen i dodala da su ta pravila naročito važna za vrijeme demokratskih izbora.

“Odbrana naših demokratije je zajednička borba zemlja članica ЕU”, istakla je Fon der Lajen.

ЕK je navela u saopštenju da sumnja da Meta ne poštuje svoje obaveze prema obmanjujućim reklamama, kampanjama dezinformacija i “koordinisanom neautentičnom ponašanju”, kao i da bi širenje takvog sadržaja moglo da predstavlja rizik po “građanski diskurs, izborne procese, osnovna prava i zaštitu potrošača”.

Predmet istrage će biti i algoritam Mete kojim preporučuje svojim korisnicima politički sadržaj, kao i nedostupne alatke kojima bi Meta, uz pomoć treće strane, vršila “efikasni monitoring građanskog diskursa i izbora”.

Meta već ima takvu alatku “Kraud Tengl”, koja omogućava istraživačima, novinarima i civilnom društvu praćenje izbora, ali je počela da je gasi postepeno, što je protivno smjernicama ЕK za velike internet platforme, odnosno one koje imaju više od 45 miliona mjesečnih korisnika, a u saopštenju se napominje da bi uoči izbora takve alatke trebalo da budu ojačane.

Dodaje se da postoji sumnja da Metin mehanizam koji omogućava korisnicima Fejsbuka i Instagrama i da prijave nezakonit sadržaj nije u skladu sa DSA, kao i da ta kompanija nema efikasan sistem za provjeravanje žalbi korisnika povodom odluka platformi o uređivanju sadržaja.

ЕK je navela da traži od Mete da joj u roku od pet radnih dana odgovori šta će učiniti povodom zahtjeva za punu saradnju i pružanje “svih neophodnih informacija” potrebnih za sprovođenje procjene, poslije koje će slijediti istraga, koja može uključivati traženje dodatnih informacija, sprovođenje intervjua i inspekcija.