BiH

Završeno suđenje sudiji iz Foče: Prihvatio prodaju hotela po nižoj cijeni od procijenjene

Optuženi sudija Osnovnog suda u Foči Ermin Korda prilikom prodaje hotela “Čajniče” prihvatio je nižu cijenu od procijenjene i nije ostavio dovoljan iznos novca da bude isplaćen dug založnom povjeriocu Nebojši Janjiću, iako je bio dužan po zakonu te ga je tako oštetio za 93.000 KM.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Rekla je ovo u u banjalučkom Okružnom sudu u završnoj riječi republički tužilac Snežana Živković, koja je zatražila od sudskog vijeća da Kordu osudi po zakonu.

Odbrana optuženog s druge strane je tvrdila da tužilaštvo nije dokazalo optužbe, zbog čega je predložila oslobađajuću presudu kao jedino moguću. Nakon iznošenja završnih riječi odbrane i tužilaštva predsjednik vijeća Dragan Uletilović zakazao je za 6. mart izricanje presude.

Republičko tužilaštvo sudiju Kordu tereti za krivično djelo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca, jer je kršenjem zakona dosudio hotel “Čajniče” opštini Čajniče i oštetio založnog povjerioca prvog reda, odnosno Janjića, piše Glas Srpske.

Tužilac Živković je napomenula da je optuženi sudija prihvatio da kupoprodajnu cijenu hotela umanji za potraživanje opštine Čajniče.

– Znao je da prvo moraju biti namirena potraživanja založnog povjerioca pa tek onda drugi. Međutim, donio je rješenja o isplati i potraživanja drugih povjerilaca, a da nije ostavio dovoljno novca da budu isplaćena sva potraživanja Janjića koji je trebalo da bude prvi isplaćen – rekla je između ostalog Živkovićeva.

Dodala je da je Korda donio rješenje da od prodaje hotela bude isplaćen glavni dug i troškovi Janjiću, ali nije naveo zatezne kamate.

Branilac optuženog Korde advokat Milenko Vojo Radović tvrdi da sudija Korda nije imao motiv ni namjeru da ošteti Janjića i da je postupao u skladu sa zakonom.

– Zašto bi donio rješenje da se isplati dug i troškovi Janjiću da je imao namjeru da ga ošteti. Kada je saznao da je on u zatvoru, otišao je kod njega da ga obavijesti o prodaji hotela i o njegovim pravima. To što u to nisu uračunate zatezne kamate je plod nepažnje. Sudije su samo ljudi – rekao je advokat Vojo Radović.

Podsjetio je da se Janjić na rješenje o isplati duga i troškova nije ni žalio.

Prema optužnici Korda je postupao u izvršnom postupku prodaje hotela “Čajniče” od 4. jula 2013. godine do 6. avgusta 2020. godine.

Vještak ekonomske struke Milica Vidović u banjalučkom Okružnom sudu na nastavku suđenja Kordi potvrdila je da je nakon prodaje hotela isplaćeno 28.825 KM troškova izvršnog postupka. Potvrdila je da je nakon što se odbiju ti troškovi bilo dovoljno novca da budu namirena sva potraživanja Nebojše Janjića, koji je bio povjerilac prvog reda i namirena potraživanja povjerilaca drugog reda.