Magazin

Završen Globalni forum o nikotinu u Varšavi: Potreba za razumnim regulacijama, ne zabrane (FOTO)

Duhanski i nikotinski proizvodi nikako ne bi trebali biti dostupni maloljetnicima i starosna ograničenja za korištenje moraju postojati.

FOTO: GFN24
FOTO: GFN24

No, zabrane koje se nameću svim punoljetnim pušačima kad je riječ o bezdimnim alternativama neće pomoći pušačima da naprave bolji izbor, niti će spriječiti maloljetnike da ih nabavljaju.

Ovo je zaključak panela posvećenog posljedicama zabrana duhanskih i nikotinskih proizvoda, održanog na 11. Globalnom forumu o nikotinu u Varšavi.

Australija primjer kako zabrane vode u nasilje

Osnivačica i liderka australijske Stranke razuma i nekadašnja članica zakonodavnog savjeta Viktorije, Fiona Paten, navela je Australiju kao primjer države gdje zabrane zapravo stvaraju pravo nasilje.

FOTO: GFN24
FOTO: GFN24

– U mom rodnom gradu Melburnu imali smo 80 slučajeva bacanja bombi na prodavnice koje prodaju cigarete i vejpove. Pakovanje od 20 cigareta u Australiji košta oko 30 eura, od čega 90-95% ide na porez, što za posljedicu ima nagli rast crnog tržišta duhana. Pomislili biste da bi odličan način da se razbije legalno i ilegalno tržište cigareta bio prelazak na alternative, ali naravno, to nije ono što smo uradili. Otišli smo korak dalje i zabranili elektronske cigarete pa smo postali svjedoci rasta i ilegalnog tržišta elektronskih cigareta. Elektronsku cigaretu u Australiji nećete moći kupiti legalno osim na recept iz apoteke, ali je ilegalno tržište ovih veoma popularnih proizvoda ogromno. Šverc ovih proizvoda je poreski prekršaj, ali nije kriminalna aktivnost, tako da je rizik od ilegalnog uvoza elektronskih cigareta zapravo mali. To je jeftin proizvod, pa ako vas policija uhvati i zaplijeni vejpove, ne gubite mnogo, a s druge strane možete dobro da zaradite ako vas ne uhvate. Dakle, vidimo kriminalne bande i teritorijalne ratove oko snabdijevanja ilegalnim cigaretama i vejpovima i ne postoji dijete u Australiji koje ne bi moglo lako da kupi vejp – kaže Paten.

Direktorica Centra za zaštitu potrošača Saveza za zaštitu poreskih obveznika u SAD, Lindzi Stroud podsjeća da zabrana elektronskih cigareta gotovo sigurno dovodi do rasta pušenja tradicionalnih cigareta.

– Vidjeli smo to u Masačusetsu, u Kaliforniji… Kao da smo potpuno izgubili iz vida smanjenje štetnosti, kada smo toliko fokusirani na zabrane elektronskih cigareta da čak i ne obraćamo pažnju na to da se stopa pušenja povećava nakon toga – ističe Stroud.

FOTO: GFN24
FOTO: GFN24

Švedska i Japan – pozitivni primjeri

Kao pozitivan primjer optimalne politike smanjenja štetnosti, one koja smanjuje negativne posljedice upotrebe štetnih proizvoda i smanjuje negativne posljedice vladinih regulatornih i prohibicionističkih politika, britanski novinar i autor Hari Šapiro izdvaja Švedsku i Japan.

FOTO: GFN24
FOTO: GFN24

– Švedski primjer je gotovo svima dobro poznat, a u Japanu je prodaja cigareta smanjena za oko 50% u posljednjih nekoliko godina, što je vjerovatno najveći pad u prodaji cigareta bilo gdje u svijetu. Istovremeno, došlo je do porasta upotrebe proizvoda koji zagrijavaju duhan. Država se ovdje nije miješala, koliko mi je poznato, već je ostavila potrošačima mogućnost da izaberu ovu promjenu vođeni isključivo različitim kulturološkim razlozima. Na primjer, u Japanu postoji element da ljudi ne žele da uznemiravaju druge ljude duhanskim dimom – zaključuje Šapiro.

A.E.