BiH

Završava se najtopliji oktobar u BiH: Evo šta nas očekuje u prvoj sedmici novembra

U Bosni i Hercegovini danas će biti promjenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom uz temperature zraka između 18 i 24 stepena.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Jači lokalni pljuskovi se očekuju na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može padati slaba kiša. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 20°C.

U srijedu prije podne se očekuje umjerena naoblaka. U drugom dijelu dana se očekuje naoblačenje sa juga. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 21°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini bit će umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prolazna slaba kiša je moguća u jutarnjim satima. Na području Hercegovine i jugozapadu Bosne ponovo se krajem dana očekuju slabi lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

U petak se prognozira pretežno oblačno vrijeme sa kišom i jačim pljuskovima. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Mogući su i olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21°C.

Oktobar će završiti sa natproječnim temperaturama zraka, ali uz nestabilno vrijeme, kišu i pljuskove koji će biti izraženiji na jugu zemlje. Ujedno, uz manjak padavina oktobar 2023. godine, će biti i najtopliji oktobar u Bosni i Hercegovini od početka službenih mjerenja, navodi se u izvještaju FHMZ-a.

U prvoj sedmici novembra zadržat će se nadprosječno toplo ali uz nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Izraženije padavine očekuju se u južnim i jugozapadnim područjima zemlje. U centralnim, sjevernim i istočnim područjima, padavine neće izostati ali će biti znatno manje u odnosu na južna područja.