Sarajevo

Zatraženo produženje pritvora za Hadžibajrića i to za još dva mjeseca

Mogući kandidati za poziciju načelnika su Irfan Čengić, Haris Zahiragić, Mirza Batalović i Vedad Deljković

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Tužilaštvo KS je predložilo Kantonalnom sudu u Sarajevu produživanje mjere pritvora za osumnjičenog bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i sekretarku ove općine Almu Destanović.

Kako je potvrđeno za Oslobođenje iz Tužilaštv a KS, zatraženo je produženje pritvora za još dva mjeseca.

Hadžibajrić i Destanović su uhapšeni u okviru policijske akcije Start. Terete se za više krivičnih djela iz objasti korupcije, kao što su organizovani kriminal, zloupotreba položaja i pranje novca.

Oni se trete za neregularnosti u vezi sa iznajmljivanjem parking prostora u općini Stari Grad, a sporna su tri parkinga, kod Doma Armije, pijaca Telali i Trg Austrije.

Pročitajte još

Hadžibajrić i Destanović su uhapšeni u akciji provedenoj 9. maja, a Kantonalni sud im je dva dana kasnije izrekao mjeru jednomjesečnog pritvora.

Podsjećamo, prošlog utorka Općinsko vijeće Stari Grad prihvatilo je inicijativu o pokretanju referenduma za Hadžibajrićev opoziv sa mjesta načelnika općine. S obzirom na zakonom predviđenu proceduru, referendum bi mogao biti održan između 15. i 20. jula ove godine. Sam referendum će organizovati Općina Stari Grad. Ukoliko stanovnici ove općine odluče da Hadžibajrić treba biti smijenjen, biće donesena takva odluka na Općinskom vijeću, a CIK će onda morati organizovati prijevremene izbore za načelnika.

Ako dođe do ovih izbora, već sada se spominju imena mogućih kandidata. Očekuje se da će se najžešća borba voditi između “mladih lavova” SDP-a i SDA Irfana Čengića i Harisa Zahiragića. Inače, obojica su trenutno zastupnici u Skupštini KS.

Među potencijalnim kandidatima spominje se i Mirza Batalović iz NES-a, ali i Vedad Deljković, koji je nedavno pristupio DF-u. O situaciji u Općini Stari Grad je govorio Deljković za Bosnainfo.

Prihvati notifikacije