Sarajevo

Na narednoj sjednici OV Stari Grad inicijativa za smjenu Hadžibajrića

Na narednoj sjednici općinskog vijeća Stari Grad biće podnesena inicijativa za smjenu načelnika Ibrahima Hadžibajrića, potvrdio je to za TVSA vijećnik Vedad Deljković.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ukoliko vijeće podrži inicijativu, građani Starog Grada na referendumu će odlučivati o opozivu Hadžibajrića. Podsjećamo Ibrahim Hadžibajrić uhapšen je u akciji „Start“ nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Vijećnik u općinskom vijeću Starog Grada Vedad Deljković skupio je 11 potpisa vijećnika koji su mu bili potrebni da se na dnevni red uvrsti inicijativa za opoziv, odnosno smjenu Ibrahima Hadžibajrića. Skupio bi kaže i više da je to bilo potrebno, rekao je za TVSA. Inicijativu će podnijeti na sjednici koja bi trebala biti zakazana 30. maja. Ko je potpisao te da li će vijeće podržati smjenu pokušali smo saznati, no vijećnici koje smo kontaktirali nisu željeli pred kamere. Ono što je sigurno, ukoliko vijeće podrži inicijativu, o sudbini Hadžibajrića odlučivat će građani ove lokalne zajednice na referendumu. Ako ih se više od 50% izjasni za opoziv, raspisat će se prijevremeni izbori.

Za TVSA, ovaj slučaj je komentarisao i nekadašnji član CIK BiH.

„U normalnim državama u ovakvim situacijama izabrani zvaničnici podnose ostavku iz političkih ili moralnih razloga što nažalost nije praksa u političkom životu BiH jer u takvim situacijama smatraju da je njihov kredibilitet narušen i podnose ostavku“, kaže Vehid Šehić, bivši član CIK BiH.Predsjedavajući općinskog vijeća Stari Grad Seid Škaljić nam je kazao kako će u ponedjeljak biti održana sjednica kolegija nakon koje bi trebalo biti poznato više informacija. Funkcionisanje Općine nije ugroženo, a uposlenicima i građanima je uputio video poruku.

„Molim uposlenike da nastave profesionalno raditi i pružati usluge građanima općine Stari Grad kao što su i do sada jer građani ne smiju da trpe. Građani trebaju da imaju funkcionalnu instituciju koja pruža usluge za građane i sve koji trebaju te usluge“, kaže Seid Škaljić, predsjedavajući OV Stari Grad.

Škaljić je dodao kako će općinsko vijeće prevazići i ovu situaciju.

„Taj problem će se riješiti koliko je već naredne sjednice jer općinsko vijeće i svojim statutom ima mogućnosti za prevazilaženje ovog problema.“

A mogućnosti nisu velike, ili će se imenovati ovlaštena osoba koja će obavljati poslove načelnika, ili će vijeće podržati inicijativu u opozivu načelnika Hadžibajrića koji, kako sada stvari stoje, evidentno neće podnijeti ostavku.

Prihvati notifikacije