Sarajevo

Zastupnici Skupštine KS sutra o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje"

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo sutra će na sjednici razmatrati Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekt "Tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica“ i to u iznosu do 25.000.000 eura.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Projekt se sastoji od proširenja dvosmjerne tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, izgradnje novog kružnog toka na Ilidži gdje će se izvršiti priključak na postojeće tramvajske pruge i polukružnog skretanja u Hrasnici (ukupne dužine cca 12,96 km) i izgradnja približno dvadeset novih tramvajskih stanica.

Na sjednici se očekuje i izjašnjavanje o Nacrtu privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje”, a cilj je, pored ostalog, zaštita izvorišta jer su izuzetno ranjiva sa aspekta mogućeg zagađenja. Sarajevsko polje je najveće izvorište u Bosni i Hercegovini s kojeg se vodom snabdijeva gotovo pola miliona stanovnika. To je najveći i najvažniji resurs za vodosnabdijevanje grada, odnosno Kantona Sarajevo.

U izvorištima Sokolovići, Bačevo, Konaci, Stup, te vodozahvata Bosna I i Bosna II crpi se više od 80 posto ukupno potrebnih količina vode za piće, odnosno oko 2,5 m3 /s vode.

Na dnevnom redu kantonalne skupštine je i Prijedlog zakona o komunalnoj policiji, a takav zakon bi kroz uvođenje direktnih mjera za sankcionisanje, kako je obrazloženo, uticao na ponašanje građana i pravnih osoba koje se smatra neadekvatnim. Predviđene su mjere koje se ogledaju u kažnjavanju osoba u prekršaju izdavanjem prekršajnog naloga, te provođenjem indirektnih mjera koje podrazumijevaju prisustvo komunalnih policajaca na terenu svakodnevno 24 sata dnevno i svih sedam dana u sedmici.

Prijedlog je da je na dvije hiljade stanovnika predviđen jedan komunalni policajac koji će obavljati komunalni-inspekcijski nadzor. U zavisnosti od prekršaja, predviđene su i novčane kazne za pravna lica od 10.000 do 100.000 KM, a za odgovorna i fizička lica od 5.000 do 20.000 KM.

Također, su predviđene i preventivno-edukativne mjere sve s ciljem postizanja željenih rezultata i efikasnog provođenja komunalnih djelatnosti koje osigurava Kanton Sarajevo.

Zastupnici će po skraćenom postupku razmatrati izmjene i dopune dva zakona: Zakona o šumama KS i Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći.

Na dnevnom redu je i izmjena i dopuna Zakona o turizmu, Prijedlog zakona o uvjetima koje treba ispunjavati Kantonalna bolnica, te Nacrt zakona o sportu.

Zastupnici će donijeti i nekoliko odluka i to odluke o usvajanju okvira za otkup imovine i naknade radi realizacije Projekta izgradnje gradskih saobraćajnica u KS, kao i o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda BiH od posebnog interesa za Kanton.

Prihvati notifikacije