Magazin

Zapečene tikvice sa sirom: Brz i ukusan ljetnji ručak bez mesa

Zapečene tikvice su lagano jelo bez mesa koje možete poslužiti toplo ili hladno, uz sezonsku salatu.

FOTO: COOLINARIKA
FOTO: COOLINARIKA

Ovaj recept za zapečene tikvice, koji prenosimo sa Zadovoljna.hr, jednostavan je za pripremu i odličan za ljetne dane. Možete ga pripremiti unaprijed i čuvati u frižideru za obroke tokom sedmice. Obavezno probajte!

Pročitajte još

Zapečene tikvice sa siromSastojci:

3 tikvice

3 jaja

3 čehna bijelog luka

200 g rendanog čedar ili gauda sira

100 ml milerama

30 g rendanog parmezana

2 kašike putera

1 kašičica sušenog bosiljka

so i biber po ukusu

svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C.

Operite tikvice, osušite ih i isijecite na kolutiće debljine oko 0,5 cm.

Podmažite pravougaoni pleh puterom i poređajte kolutiće tikvica.

Pospite polovinom rendanog čedar ili gauda sira.

U činiji umutite jaja, dodajte parmezan, mileram, so, biber, sušeni bosiljak i sitno nasjeckani bijeli luk.

Prelijte ovu smjesu preko tikvica i sira u plehu.

Pecite u rerni oko 25 minuta.

Izvadite pleh, pospite preostalim sirom i vratite u rernu na još 5–10 minuta dok se sir ne rastopi i zapeče, a tikvice ne omekšaju.

Po želji, pospite svježim peršunom i poslužite uz sezonsku salatu. Prijatno!