IT

ZANIMLJIVO Google Watch Unlock omogućava otključavanje telefona pomoću sata (VIDEO)

Google-ova Watch Unlock funkcija zamjenjuje tradicionalne načine otključavanja, koje je Apple implementirao još 2021. godine.

FOTO: IT-MIXER
FOTO: IT-MIXER

Prošlo je skoro devet mjeseci od CES-a, a Google još uvek nije otkrio kada će funkcija Watch Unlock postati dostupna za upotrebu. Ali, prema riječima programera AssembleDebug, američka kompanija bi uskoro trebalo da se odluči na taj korak.

AssembleDebug je „iskopao“ Google-ov zvanični video vodič za uključivanje Watch Unlock iz podešavanja Pixel-a i otkrio više detalja o predstojećoj funkciji.

Prema videu koji je objavio na društvenoj mreži X, vidi se da će funkcija da radi samo na pametnim satovima koji koriste operativni sistem Wear OS.

Kada je uključen, svaki put kada se telefon otključa, automatski će pitati da li je sat u blizini, a ako jeste, korisnik će morati samo da klikne na obavještenje ili prevuče nagore po ekranu da ga otključa.

Wear OS satovi moći će se povezati s Android pametnim telefonima kako bi se omogućile brojne karakteristike, uključujući i onu pod nazivom Smart Unlock koja korisnicima omogućuje da otključaju svoj pametni telefon jednostavnim postavljanjem pametnog sata pored njega.

Watch Unlock je navodno omogućen putem Android 13 Active Unlock API-ja, ali nije odmah jasno hoće li da radi samo sa Google Pixel Watch ili i s drugim Wear OS uređajima, kao što je Samsung Galaxy Watch ili Mobvoi TicWatch.

Ne zna se kada će funkcija biti uvedena za sve korisnike. Međutim, obzirom na to da se čini da je kompanija već testira s odabranim korisnicima, šire uvođenje je vjerovatno samo pitanje vremena. Moglo bi se to dogoditi s lansiranjem Pixela 8 kasnije ove godina, prenio je It mixer.

Prihvati notifikacije