Magazin

ZANIMLJIV TEST: Nakon 20 godina BMW izgubio 38 "konja" (VIDEO)

Poznato je već da su stariji automobili i malo ‘slabiji’ ne mogu baš dostići tu brzinu i to ubrzanje kao što imaju novije verzije automobila.

FOTO: SCREENSHOT/YT/CAR THROTTLE
FOTO: SCREENSHOT/YT/CAR THROTTLE

Ovo se najčešće dešava zato što automobili godinama gube snagu, najviše zbog neodržavanja ali nekada i zbog samog zamora materijala.

Nije nikakvo iznenađenje da motor s vremenom gubi svoju snagu, pogotovo će ta razlika u snazi biti veća ako automobil nije odgovarajuće održavan. Neki od najčešćih uzroka gubitka snage su: zrak, gorivo, kompresija i paljenje.

Nedavno je objavljen i video demonstracije koliki je gubitak snage motora. Ekipa iz Car Throttlea je napravila test i snimila video koji otkriva koliko zapravo 20 godina star automobil ima konja, za razliku od onda kada je izašao nov iz tvornice.

Za ispitivanje uzet je BMW E36 M3, koji je testiran ‘na valjcima’, a potom odvezen na ulicu kako bi se situacija provjerila i u praksi. Iako je testni primjerak u vrlo očuvanom stanju, gubitci na snazi su itekako vidljivi. Ovo je vozilo pri izlasku iz tvornice deklarirano imalo 317 konja, a sada nakon 20 godina ispostavilo se kako ima samo 279 konja.

Nakon probne vožnje i provjere ubrzanja od 0-60 mph (što iznosi nekih 96 kilometara na sat), ustanovljeno je da je sukladno gubitku snage smanjilo i ubrzanje, tako je najbolje prolazno vrijeme sada 5,96 sekunde dok je deklarirano ubrzanje do ‘stotke’ iznosilo 5,5 sekundi, prenosi Automobili.hr.

Bitno je napomenuti da se u članku koristi termin “deklarirano”, jer nije nikakva tajna da proizvođači u svoje specifikacije stavljaju ‘nerealne’ brojke koje je moguće ostvariti samo u posebnim uslovima u kojima ih oni testiraju.

Koliko je tačno nakon 20 godina izgubio ovaj BMW E36 M3 pogledajte u priloženom videu.

Prihvati notifikacije