Region

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbijanske vlasti pustile su iz pritvora zamjenika direktora Policije Kosova Dejana Jankovića koji je uhapšen na graničnom prijelazu Jarinje i optužen za narušavanje ustavnog poretka Srbije.

FOTO: KOSOVO POLICE
FOTO: KOSOVO POLICE

“Srbijanske su vlasti samovoljno dva dana ispitivale Jankovića a njegovo uhićenje samo je jedan od očajničkih osvetničkih činova Srbije nakon masovnog glasovanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe za članstvo Kosova u tu organizaciju”, priopćila je u četvrtak kasno navečer kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz.

Srbijanske su vlasti privele zamjenika direktora kosovske policije te još četiri policijska službenika u srijedu na graničnim prijelazima Kosova sa Srbijom te na graničnim prijelazima zadržale najmanje četiri autobusa s kosovskim građanima.

Pročitajte još

Iako je srbijanski MUP demantirao navode kosovskih dužnosnika o zadržavanju autobusa s registracijskim oznakama Kosova na prijelazu Batrovci te priopćio kako provode pojačane kontrole svih putnika Kosovo je izvršilo snažan pritisak na međunarodne dužnosnike kako bi se blokade obustavile a kosovski policajci pušteni na slobodu.

Američki veleposlanik na Kosovu Jeffrey Hovenier nakon sastanka s kosovskom predsjednicom Vjojsom Osmani izrazio je zabrinutost SAD-a zbog događaja na graničnim prijelazima, a veleposlanik Njemačke na Kosovu Jorn Rohde kazao je da je postupak Srbije neprihvatljiv i da se takvo ponašanje ne očekuje od zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji.

Nakon toga je i američko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo Srbiju da se suzdrži od jednostranih i nekoordiniranih akcija, te da postupa transparentno i u punoj suglasnosti sa zakonom kada su u pitanju kosovski državljani koji su pritvoreni u Srbiji.

Iz Europske unije (EU) također upozorili su Srbiju da blokada kosovskih autobusa na granici predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja i pozvali Beograd da prestane s takvim jednostranim akcijama.