BiH

Zakazano ročište Milošu Lukiću

Početak suđenja Milošu Lukiću, v.d. direktora Službenog glasnika RS, zakazan je za sutra 13. februara u 13 sati.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/RTRS
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/RTRS

Lukić se tereti da je od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, zajedno s predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom, poduzimao službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Pročitajte još

Sud Bosne i Hercegovine razdvojio je postupak protiv Dodika i Lukića. Razlog za ovu odluku je bilo zdravstveno stanje Miloša Lukića.

Lukić i Dodik su se na jednom od prethodnih ročišta izjasnili da nisu krivi.

Podsjetimo, prema prvoj tački optužnice, Dodik je, koristeći službene ovlasti, donio Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, koji je svojeručno potpisao, a što je Narodna skupština RS (NSRS) usvojila 21. juna, na taj način ne primjenjujući i ne provodeći odluku visokog predstavnika kojom se obustavlja zakonodavni postupak donošenja navedenog zakona, kao i ukaz.

U drugoj tački se navodi da je Lukić, kao vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS 9. jula potpisao obrazac kojim je omogućio objavljivanje odluka i zakona koje mu je proslijedio Dodik.“Dodik i Lukić, kao službene osobe u institucijama RS, nisu primijenili i proveli odluke visokog predstavnika za BiH”, navodi se u optužnici, u kojoj se dodaje da su počinili krivično djelo “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”.

Pored činjeničnog opisa, tužioci Tužilaštva BiH optužnicom su predložili da se Dodiku i Lukiću izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja funkcije. U odnosu na Dodika, navodi se prestanak obavljanja funkcije predsjednika RS, a Lukiću prestanak obavljanja funkcije direktora Službenog glasnika u trajanju od deset godina.

Prihvati notifikacije