Region

Zagreb, Split, Rijeka i Osijek pokrenuli Inicijativu četiri grada

Sastankom gradonačelnika Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka pokrenuta je danas Inicijativa četiri grada, koja će funkcionirati kao platforma za saradnju na temama od zajedničkog interesa najvećih gradova u Hrvatskoj - između ostalog, i priuštivog stanovanja.

FOTO: DAVOR KOVAČEVIĆ
FOTO: DAVOR KOVAČEVIĆ

“Naši gradovi u nekim slučajevima bolje surađuju s nekima u inozemstvu nego s hrvatskim gradovima, što je apsurd. Često nas more isti problemi i uvidjeli smo da možemo puno bolje upravljati gradovima ako više i intenzivnije surađujemo”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u izjavi medijima, prenosi Hina.

Inicijativom se povezuju najveća četiri hrvatska grada, a uz Tomaševića inicijativi su pristupili osječki, splitski i riječki gradonačelnici Ivan Radić, Ivica Puljak i Marko Filipović.

“Na početku smo izabrali tri teme koje nas povezuju – priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija”, rekao je Puljak dodavši da uz zajedničke probleme gradovi imaju mnogo zanimljivih rješenja, koje mogu ponuditi jedni drugima.

Priuštivo stanovanje je problem nacionalnog opstanka, a spojilo ih je upravo rješavanje tog i ostalih problema, kazao je Filipović dotaknuvši se i segmenta energetske učinkovitosti u gradovima. “Mislim da je odgovor na brojna pitanja upravo u integriranim ulaganjima, tu su sva četiri grada predviđena u nacionalnom okviru financiranja”, kaže Filipović.

Prethodno su gradonačelnici imali više kontakata i bilateralno surađivali, a Radić je dodao da su dogovorene radne skupine gradova koje će raditi na rješavanju naznačenih problema.

“Na konkretnom primjeru Osijeka sada donosimo novu odluku o komunalnom redu, a ona je u Splitu već implementirana. S Rijekom ćemo razgovarati o digitalizaciji, sa Zagrebom nas povezuje i gradski prijevoz, dok je po pitanju otpada Osijek otišao daleko u usporedbi s drugim gradovima”, kaže Radić.

Zanimljive su im i teme upravljanja gradskom imovinom, gospodarenja otpadom i odabira budućeg zelenog modela javnog prijevoza u gradovima – hoće li oni biti na vodik ili na električnu energiju, dodao je Tomašević.

Sva četiri gradonačelnika suradnju vide kao nadpolitičku, a Tomašević je odbacio špekulaciju da su ovi sastanci dio pregovora o nacionalnoj političkoj koaliciji.

Najavili su da će se sljedeći sastanak održati u lipnju u Rijeci, a nakon toga i u ostalim gradovima inicijative.

Prihvati notifikacije