I dok su paradajz sos i pavlaka najčešći izbori, sve više kulinarskih entuzijasta otkriva alternativni sastojak koji može stvoriti nevjerovatno kremastu teksturu tahini.
Tahini, pasta od prženih i samljevenih sjemenki susama, najčešće se povezuje s bliskoistočnom kuhinjom i desertima poput halve. Međutim, kako piše Daily Express, tahini se pokazao kao izuzetno koristan sastojak i u pripremi glavnih jela, naročito kada se želi izbjeći upotreba mliječnih proizvoda, prenosi N1.
Kulinarska spisateljica Audrey Enjoli opisuje tahini kao “neopjevanog heroja kuhinje” koji jelima daje bogat, orašast ton i dubinu ukusa. Blogerka Nisha iz “Rainbow Plant Life” tvrdi da tahini, uz dodatak maslinovog ulja i vode u kojoj se kuhala tjestenina, stvara izuzetno svilenkast i bogat umak – bez ijedne kapi vrhnja.
“Tjestenina s tahinijem je gotova za 30 minuta, ali ima ukus kao da se kuhala satima”, navodi Nisha.
Tahini je bogat kalcijem, željezom i zdravim mastima, a budući da ne sadrži mliječne proizvode niti orašaste plodove, idealan je za osobe s alergijama. Takođe, ovaj sastojak doprinosi sitosti i stabilnom nivou energije.
Osnovni recept je jednostavan
Tjestenina se skuha prema uputama, uz dodatak brokule u posljednjim minutama kuhanja.U tavi se proprže bijeli luk i ljutika na maslinovom ulju. Dodaje se tahini, limunov sok i voda u kojoj se kuhala tjestenina. Umak se miješa dok ne postane kremast, a potom se u njega ubacuju tjestenina i brokula.
Rezultat je jelo koje kombinuje jednostavnost i nutritivnu vrijednost, uz bogat ukus koji podsjeća na restoranski obrok.