Baš takvu čorbicu možete napraviti i u domaćoj varijanti, za pripremu nije potrebno puno vremena.
Garantujemo da ćete svojim ukućanima izmamiti osmijeh na lice i da će pohvaliti vaše kulinarsko umijeće.
Sadržaj
Potrebni sastojci
1 glavica crnog luka1dl ulja½ kg teletine b.k. (od vrata ili plećke)
1,5 l vode
2 mrkva
2 krompira srednje veličine
1 korijen peršuna ili paškanata
1 manji korijen celera
6-7 zrna bibera
2-3 lista lovora
so po ukusu
za zapršku:
2 kašike brašna
1 kašičica slatke aleve paprike
1 dl ulja
prije posluženja:
1 žumance
2 kašike kisele ili 100 ml pavlake za kuhanje
Način pripreme
Korak 1: Luk sitno isjeckati, a na manje kockice izrezati meso i povrće.
Korak 2: Dodati ulje u šerpu i propržiti luk dok ne postane staklast. Potom ubaciti meso i dinstati sa malo vode, na najtišoj vatri i poklopljeno oko sat vremena, uz povremeno miješanje, piše Zadovoljna.rs.
Kada voda uvri, dodati još malo, tako da je tokom dinstanja stalno ima na dnu šerpe.
Nasuti zatim oko 1,5 l vode, dodati povrće, lovor, biber u zrnu i posoliti. Kuhati sve zajedno poklopljeno na laganoj vatri 40-tak minuta.
Korak 3: Napraviti zapršku. Na ulju sasvim kratko propržiti brašno i alevu papriku (ili ih jednoostavno razmutiti u malo vode), dodati u čorbu i sve kuhati na tihoj vatri još 15-ak minuta.
Korak 4: U činiji za serviranje kratko umutiti žumance, pomiješati ga sa pavlakom, pa postepeno, uz miješanje, naliti skuhanu čorbu.
Provjeriti ukus, posuti čorbu sa nasjeckanim svježim listom peršuna i iznijeti je na sto. Dobro je da se na stolu nađe neka kriška limuna, ili malo sirćeta, jer je teleća čorbica još ukusnija kada se malo zakiseli.