Svijet

Yerlikaya: Traženi terorista neutraliziran na jugoistoku Turske

Turske snage sigurnosti neutralizirale su dvojicu terorista PKK-a u jugoistočnoj pokrajini Mardin, izjavio je u ponedjeljak ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/SOHAIL SHAHZAD 7274
FOTO: EPA-EFE/SOHAIL SHAHZAD 7274
Ilustracija

Naveo je da su tokom operacije turske snage sigurnosti pratile dvojicu terorista PKK-a koji su se raznijeli u vozilu.

“Orhan Elma, kodnog imena Rodi Hayri, bio je na crvenoj listi potjernica“, rekao je Yerlikaya, dodajući da su napori na identifikaciji drugog teroriste u toku.

Potjernice u Turkiye podijeljene su u pet kategorija po bojama, s tim da je crvena najtraženija, a slijede plava, zelena, narandžasta i siva.

Yerlikaya je dodao da je Elma bio uključen u četiri odvojena teroristička napada, koji su rezultirali gubitkom pet života i ranjavanjem 12 osoba.

Turske vlasti koriste izraz “neutralizirati” kako bi implicirale da su se teroristi o kojima je riječ predali ili su ubijeni ili zarobljeni.

Turkiye je od 2016. godine izvela niz uspješnih antiterorističkih operacija preko svoje južne granice duž sjevernog pograničnog pojasa u Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika i dobrovoljni povratak izbjeglica. Bile su to operacije “Štit Eufrata” (2016.), “Maslinova grančica” (2018.) i “Izvor mira” (2019.).

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Prihvati notifikacije