Svijet

Yellen traži od Kine ravnopravne uslove za američke firme

Sjedinjene Države i Kina usuglasile su se da održe "intenzivne razmjene mišljenja o uravnoteženom rastu", navodi se u saopćenju američkog Ministarstva trezora, nakon dvodnevnih razgovora između ministrice trezora Janet Yellen i njenog kineskog kolege He Lifenga u Guangzhouu.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Planirani razgovori označavaju najnoviji korak naprijed u zajedničkim naporima da se stabilizuju komplicirane veze između dvije vodeće svjetske ekonomije od sastanka predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga u novembru prošle godine.

– Te razmjene mišljenja olakšat će diskusiju o makroekonomskim neravnotežama, uključujući njihovu povezanost s prekomjernim kapacitetima, i namjeravam iskoristiti ovu priliku da se založim za ravnopravne uslove za američke radnike i firme – navodi Yellen u odvojenom saopćenju u subotu.

Sjedinjene Države vide višak kapaciteta kao ogromne kineske subvencije – industrijama kao što su solarna, električna vozila i baterije – rizikujući višak jeftine robe koji prijeti tim sektorima na drugim mjestima.

Nakon što je u petak upozorila da bi kineski višak kapaciteta mogao predstavljati rizik za ekonomije širom svijeta, Yellen je izjavila medijima da je o tom pitanju razgovarala “duže od dva sata” tokom subotnjih jutarnjih rasprava s Heom.

Peking je odbacio zabrinutost zbog svoje ogromne državne podrške industriji, osudivši prošlog mjeseca istragu EU o njegovim subvencijama za električna vozila kao “protekcionizam” i dio napora Zapada da politizira međunarodnu trgovinu.

Yellen je, međutim, u subotu sugerirala da je postignut određeni napredak u tome da dvije strane razgovaraju licem u lice.

– Mislim da Kinezi shvaćaju koliko smo zabrinuti zbog implikacija njihove industrijske strategije za Sjedinjene Države, zbog potencijala da preplave naša tržišta izvozom koji otežava konkurentnost američkim firmama, i da druge zemlje imaju istu brigu – izjavila je Yellen.

– To se neće riješiti za jedno popodne ili mjesec dana – kazala je ona, pozdravljajući sporazum o novim razgovorima za “obezbjeđivanje strukturiranog načina na koji možemo nastaviti da slušamo jedni druge i vidimo da li možemo pronaći put naprijed koji će izbjeći sukob”, prenosi AFP.