Svijet

WHO ponovo o koroni: Najmanje 1,4 miliona života spašeno u Evropi zahvaljujući vakcinama

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge izjavio je da je najmanje 1,4 miliona života spašeno u evropskom regionu zahvaljujući sigurnim i efikasnim vakcinama protiv COVID-19, javlja Anadolu.

FOTO: ILUSTRACIJA/EPA-EFE/
FOTO: ILUSTRACIJA/EPA-EFE/

Navodeći da vakcine protiv COVID-19 igraju važnu ulogu u sprečavanju smrti u Evropi, Kluge je rekao: “Zahvaljujući sigurnim i efikasnim vakcinama protiv COVID-19, u našoj regiji je spašeno najmanje 1,4 miliona života. Da nije bilo vakcina, poznati kumulativni broj smrtnih slučajeva u evropskom regionu bio bi oko četiri miliona ili možda više.”

Naveo je da su više od 90 posto spašenih života ljudi stariji od 60 godina.

Kluge je istakao da su vakcine protiv COVID-19 smanjile smrtnost u evropskoj regiji za 57 posto u periodu od decembra 2020. do marta 2023. godine, kada su počele da se koriste, te naglasio da su samo prve doze spasile živote 700.000 ljudi.

Ističući da je moć vakcina “nesporna”, Kluge je pozvao ljude sa visokim rizikom od COVID-19 da se ponovo vakcinišu šest do 12 mjeseci nakon posljednje doze koju su primili.

Naglasio je da je JN.1 varijanta COVID-19 u velikoj mjeri zamijenila druge varijante.

“JN.1 je trenutno najčešća varijanta registrovana širom svijeta i dominantna je varijanta koja kruži u Evropi. Iako nema dokaza, nepredvidljiva priroda ovog virusa pokazuje koliko je važno da zemlje nastave pratiti nove varijante”, pojasnio je Kluge.