Svijet

WHO: Komarci koji šire denga groznicu uskoro će postati endemični u Evropi, SAD-u i Africi

Denga groznica postat će ovog desetljeća velika prijetnja u južnoj Evropi, južnom dijelu Sjedinjenih Država i dijelovima Afrike, budući da više temperature stvaraju povoljne uslove za komarce koji prenose zarazu, rekao je jedan od vodećih naučnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), javlja BBC.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Bolest je dugo bila pošast u velikom dijelu Azije i Latinske Amerike, uzrokujući procijenjenih 20.000 smrti svake godine.

Stope bolesti već su porasle osam puta na globalnom nivou od 2000. godine, uglavnom potaknute klimatskim promjenama, kao i povećanim kretanjem ljudi i urbanizacijom.

Mnogi slučajevi ostaju nezabilježeni, ali 2022. godine u svijetu je prijavljeno 4,2 miliona slučajeva, a stručnjaci za javno zdravstvo upozorili su da se ove godine očekuju rekordni nivoi prenosa bolesti.

Bangladeš trenutno doživljava najgoru epidemiju ikada, s više od 1.000 smrtnih slučajeva. Moramo mnogo proaktivnije razgovarati o denga groznici – rekao je za Reuters Jeremy Farrar, specijalist za zarazne bolesti koji se pridružio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u maju ove godine.

Istaknuo je da se moraju ozbiljno pripremiti zemlje za to kako se nositi s dodatnim pritiskom koji će doći u budućnosti u mnogim velikim gradovima.

Farrar je prethodno proveo 18 godina radeći u Vijetnamu na tropskim bolestima uključujući denga groznicu.

Kasnije je vodio globalnu zdravstvenu dobrotvornu organizaciju Wellcome Trust i savjetovao vladu Ujedinjenog Kraljevstva o odgovoru na Covid-19 prije nego što se pridružio WHO-u.

Farrar je rekao da će zaraza vjerojatno uznapredovati i postati endemična u dijelovima Sjedinjenih Država, Evrope i Afrike – regijama u kojima je već bilo ograničenog lokalnog prenosa – budući da globalno zatopljenje nova područja čini gostoljubivim za komarce koji je šire. To će dovesti do velikog pritiska na bolničke sisteme u mnogim zemljama, upozorio je on.