Magazin

Vrijedi probati: Ovih pet biljaka tjera komarce iz stana i dvorišta

Ukoliko ovih večeri muku mučite sa komarcima vrijeme je da odahnete.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Komarci i insekti mogu pokvariti prijatno veče u dvorištu ili na terasi, a pravi problemi nastaju kada vam uđu u dom i tokom noći pokušavate da ih ulovite.

Postoje razna sredstva protiv komaraca, ali mnoga od njih sadrže hemikalije, a neka se ne preporučuju za upotrebu kod djece. Zato možete napraviti prirodna sredstva protiv komaraca od esencijalnih ulja, ali i posaditi biljke koje štite od dosadnih insekata u ljetnjim noćima.

Postoje biljke koje svojim mirisom odbijaju komarce jer luče određene supstance koje im smetaju. Ovo je pet popularnih biljaka koje se lako gaje i fenomenalne su protiv komaraca. Možete ih posaditi u dvorištu, na terasi u saksiji ili držati na prozorskoj dasci, ali i unijeti u kuću i staviti u vazu. Za nas imaju prijatan miris, ali komarce mogu otjerati daleko od vašeg doma.Ovo su biljke su najbolji repelenti protiv komaraca.

Lavanda

Uživamo u mirisu lavande, ali leteći insekti kao što su komarci vjerovatno neće podijeliti ovo zadovoljstvo sa nama – oni će odmah nestati. Najbolja sorta ove biljke protiv komaraca je lavandin, koji sadrži visoku koncentraciju kamfora, čiji miris odbija insekte.

Matičnjak

Njegov naglašeni mirus limuna podsjeća na citronelu (ali na mnogo prijatniji način). U stvari, biljke koje sadrže visoke nivoe citronelola odbijaju insekte. Posadite ove mirisne biljke protiv komaraca u dvorištu, a uveče otkinite nekoliko listova i ubacite ih u vrelu vodu i skuvajte čaj. Veoma je ukusan.

Bosiljak

Saksija ispunjena mirisnim bosiljkom će vam zaista pomoći da uživate u prirodi na otvorenom, u miru i tišini bez napada insekata. To je jedna od rijetkih biljaka koja odiše jakim mirisom i kada je ne gnječenje ili ne kidate listove. Samo stavite saksiju na prozor ili na sto u bašti.

Mačja trava (japanska mačja trava)

Još jedna biljka protiv komaraca. Komarci ne podnose mačju travu, ali mačke je baš vole, pa ne dozvolite vašem ljubimcu da vam kida i stalno gricka travu. Dobro će doći za kontrolu komaraca.

Nana

Ono što je dobro za čaj i za koktel, dobro je i za vašu kožu. Isjeckajte listove mente i ubacite u čašu vode, ovo će pomoći u odbijanju komaraca uveče, a eterična ulja sadržana u listovima efikasno će umiriti svrab kože nakon ujeda insekata.