Politika

"Washington je pojačao svoj fokus na BiH. Američke sankcije trebale bi biti robusnije"

Washington je pojačao svoj fokus na BiH. Vidjeli smo u Senatu, poslije onog zakona u Kongresu, da je u opciji da se sada donese i drugi zakon o Zapadnom Balkanu.

Bijela kuća
FOTO: WHITEHOUSE.GOV
Ilustracija

Kazao je to za Federalnu televiziju dugogodišnji novinar i izvještač iz New Yorka Erol Avdović.

Avdović je podsjetio kako ga predvodi senatorka Jeanne Shaheen, koja je proteklih šest mjeseci dva puta bila upravo u BiH i koju je Antony Blinken zadužio da zajedno sa State Departmentom i Pentagonom donese plan B ukoliko se nešto nepredviđeno desi u narednim mjesecima.

– Ponovo se vraća taj fokus, taj zakon koji predviđa i neke druge stvari koje se nama možda ne sviđaju, ali u svakom slučaju stavlja u prvi plan sankcije koje bi se mogle proširiti ne samo na BiH, nego i na njeno susjedstvo – govori Avdović.

Smatra da bi sankcije trebale biti robusnije i, na neki način, zgusnute, kako je i najavljivano.

FOTO: FACEBOOK / EROL AVDOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / EROL AVDOVIĆ

– Dozira se jedno po jedno ime. Čak i zakašnjele neke nesuvisle radnje. Vidjeli smo da je premijer FBiH Fadil Novalić sankcionisan za neke radnje iz 2018., iako znamo da je u pitanju afera “Respiratori”.

Ne znamo ko će sve biti na sankcijama. Bit će ih, ali kritika jeste što one nisu robusnije, na jednom mjestu i samim tim efektnije – ističe Avdović.

Navodi da je EU mnogo blaža kada su u pitanju sankcije.

– U svakom slučaju, prati se situacija u BiH i, nažalost, sva energija je odvedena na ovo što je visoki predstavnik radio proteklih mjeseci.

I sada, kao neka vrsta nagrade, odnosno mrkve i šargarepe, BiH se nudi kandidatski status, ali sankcija nema prema rasturačima BiH, zahvaljujući Mađarskoj – dodaje Avdović, prenosi Federalna.ba.