BiH

Vukanović: "Igor Dodik je prestolonasljednik SNSD-a, a stranka je privatna organizacija porodice Dodik"

Lider stranke Lista za pravdu i red Nebojša Vukanović, smatra da je BiH daleko od Evropske unije zbog političara koji vode zemlju skoro dvije decenije i više, a koji to istinski ne žele i ne mogu postići dogovor.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Također, naveo je kako ne očekuje da će tehničke izmjene Izbornog zakona biti usvojene jer to ne žele oni koji su “pokrali” izbore.

“Oni 18 godina vode pregovore sa EU, SNSD od 2006. Samo su tri godine prekida imali od 1998. u vlasti. Da su imali malo dobrih najmjera i da su željeli oni bi napravili pravnu državu, izgradili institucije, mi bismo usvojili evropske norme, bilo bi odgovornosti političara i ne bi bilo korupcije i onda bi nas svi rado primili u EU. Ne bi nam ljudi odlazili tamo. Što oni duže vladaju, mi smo dalje od EU. Svima je jasno da ovakvu zemlju koja je razorena korupcijom i kriminalnom i pod stalnim tenzijama ne želi niko u bilo kakvoj vrsti savezništva”, rekao je Vukanović za N1.

Pročitajte još

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, ponovio je kako vlasti samo kupuju vrijeme jer ne žele uvođenje skenera niti poštene izbore.

“Nisam iznenađen što korumpirani političari imaju podršku čelnika međunarodne zajednice, imaju je proteklih 20 godina. Strancima je cilj da budemo ovakvi, da budemo kolonija u srcu Evrope, uzimaju nam najbolje kadrove u svim oblastima i da uzimaju radnika i majstora kojih ovdje ponestaje. Sramno je da smo kolonija kojom upravljaju stranci koji nemaju nikakvu odgovornost”, rekao je Vukanović.

Dodika je optužio za “rasprodaju Republike Srpske”.

“Njima on takav treba, da bi nas rasprodao i sutra kada bi se promijenila vlast ne bi imali mehanizam da oporavimo zemlju. Iste priče ponavlja 15 godina, a izvršava sve što stranci traže od njega”, dodao je.

Na pitanje da li je Šmitu zamjerio što je povjerovao vladajućoj koaliciji da će usvojiti izmjene Izbornog zakona, Vukanović se počeo smijati.

Kazao je kako Igor Dodik, “prestolonasljednik SNSD-a, čime će se ova stranka pretvoriti u privatnu organizaciju porodice Dodik”, priznao učešće u kreiranju odbora stranke Pokret Evropa.

“Dodik ne utiče samo na izborne procese u RS, nego i u Srbiji i Crnoj Gori”, naveo je Vukanović.

Prihvati notifikacije