Politika

Vukanović o sastanku u RS-u: "Lakrdija! Tamo nije bilo ni Dodika, koji je..."

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, domaćin današnjeg sastanka predstavnika stranaka vladajuće većine u RS-u u Banjoj Luci o izbornom zakonu ovog entiteta, već smo objavili, kazao je da je "ustavni osnov za donošenje ovog zakona nesporan", te da je "najbolji u BiH i okruženju i predviđa digitalnu kontrolu glasanja".

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Dodao je i da “oni koji su došli danas da razgovaraju o ovom zakonu poštuju institucije RS-a i njeno pravo, nisu za visokog predstavnika i nametanje zakona preko CIK-a BiH”.

Sastanku u Banjoj Luci prisustvovali su potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković, predsjednik DNS-a Nenad Nešić, predsjednik SPS-a Goran Selak, potpredsjednik Socijalističke partije Srđan Todorović, generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić, član Glavnog odbora SNSD-a Radovan Kovačević, ministar pravde Miloš Bukejlović RS-a i ministrica uprave i lokalne samouprave Senka Јujić.

No, Stevandić nije precizirao da li će po ovom zakonu biti organizovani i Lokalni izbori ove godine u RS-u. “Ako ga usvojimo, po njemu će se provoditi Lokalni izbori 2024. godine”, kazao je Stevandić.

Predstavnici opozicije iz RS-a na sastanak nisu došli.

Zato smo kontaktirali Nebojšu Vukanovića, zastupnika u NSRS-u, za komentar današnjeg sastanka. Kaže da je na božićnom ručku, piše Slobodna Bosna.

Lakrdija! Tako bi se mogao nazvati ovaj krnji sastanak vladajuće koalicije, na kojem, primijetno, nije bilo ni Dodika, koji je svjestan šta se događa. I mislim da je opozicija donijela pravu odluku kada nije pristala da učestvuje u toj farsi, jer je poznato da režim vlada na silu i da nije prihvatio prijedlog izmjene nijedne tačke dnevnog reda od strane opozicije, a ne da prihvati neke suštinske promjene koje bi spriječile izborne prevare, krađu i korupciju na kojima oni opstaju.

Pročitajte još

Jasno je da izbori u Bosni i Hercegovini, pa tako i u RS-u, posebno u nekim mjestima kakva su Doboj, Zvornik, Prijedor i druga, nemaju smisla, jer se grubo prekraja izborna volja građana, dok se ne uvedu skeneri i video-nadzor.

Vidjeli smo da su u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ubjedljivom većinom, usvojene tehničke izmjene izbornog zakona.

Dom naroda Parlamenta BiH nije se izjašnjavao. Očekivano, SNSD to tamo blkoira, oni blokiraju volju građana Bosne i Hercegovine, pa tako i RS-a. Jasno je da su se oni jako uplašili izmjena izbornog zakona i uvođenja skenera i zbog toga na sve načine opstruišu. Zatežu odnose, podižu tenzije, pokušavaju opoziciju namamiti u njihovu zamku.

A to je da mi na bilo koji način učestvujemo u bilo kakvoj vrsti razgovora i damo legitimitet… Jer, jasno je, ako bi se usvojio izborni zakon RS-a, taj softver, koji bi obrađivao podatke, radila bi neka od dvorskih firmi koje su bliske Miloradu Dodiku.

I koja bi uzela ogroman novac. Naravno, taj softver bi bio nepouzdan i vrlo lako bi se manipulisalo izbornom voljom građana.

Mi ne želimo na to pristati. Mi želimo da se napokon omogući utvrđivanje stvarne volje građana Bosne i Hercegovine.

A vjerujemo da će nakon uvođenja skenera i video-nadzora, svi političari koji su opstali na vlasti trideset godina zahvaljujući zloupotrebama, prekrajanju izborne volje građana i korupciji, nestati sa političke scene.

I za kraj želim reći da je u toku noći na Božić napadnuta kuća srpskih povratnika Šantića u mjestu potoci kod Mostara.

Ponovo se javlja neka spirala loših tenzija širom Bosne i Hercegovone. Apelujem na sve da ostanu suzdržani. Političarima na vlasti tenzije odgovaraju.”