Region

Vučić s Dodikom i vrhom SPC: Rezolucija o Srebrenici ključno pitanje za opstanak Srba

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Beogradu da je čelnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku izrazio zahvalnost što se bave "nametnutom rezolucijom o Srebrenici, kao ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda".

dodik vucic spc
FOTO: BUĆNOSTSRBIJEAV

Poslije ručka na kojem je ugostio Milorada Dodika, patrijarha SPC Porfirija i Sveti arhijerejski Sabor SPC, Vučić je na svom Instagram profilu napisao da su zvaničnici Srbije uložili veliki trud da spriječe usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN), koje se očekuje 23. svibnja.

“Iako smo se borili i uložili ogromnu energiju kako bismo im se suprotstavili najjače i najsnažnije moguće, bez vaše snage i podrške to ne bismo mogli”, naveo je Vučić.

Milorad Dodik: Protiv Srba se vodi sveopći rat

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se protiv srpskog naroda i srpskih država trenutno vodi sveopći rat.

“To ne podrazumijeva oružani sukob ali sve što postoji u arsenalu borbe protiv Srba danas se koristi”, kazao je Dodik, kojeg prenose srpski mediji.

On je rekao da je snažna Srbija osigurava sigurnost RS i ocjenio da odnosi Srbije i RS nikada nisu bili bolji i korektniji.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici Dodik je naglasio da, ukoliko bude bila usvojena bit će doveden u pitanje opstanak srpskog naroda u okviru BiH i subjektivitet Republike Srpske će nestati u roku od nekoliko decenija.

“I ova rezolucija će služiti kao nova platforma za napade na Srbe i njene organizacije. Moramo sve da učinimo, u političkom smislu moramo da se distanciramo od BiH i organizacijski i u državnom smislu, kako god to izgledalo. Mi nemamo šanse, proći ćemo kao Srbi u Federaciji, oni u Hrvatskoj… Ostrašćena podrška koju danas imaju Muslimani, koji su uvijek podržani od Hrvata, kad god treba nešto dugoročno da nam bude loše to će biti na toj strani”, naglasio je Dodik.

On je ponovio da ne treba da se bježi od ideje ujedinjenja Republike Srpske i Srbije.

“Ostaje nam ovo jedinstvo i ne smijemo da bježimo od te ideje. Zvanično će predsjednik uvijek reći da je za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i to je u redu, ali ono što moramo da znamo da nema srpskog naroda, u to sam uvjeren, i zato sam izložen ovolikim napadima. Nema našeg tamo bez priključenja i statusnog priključenja Srbiji. Neko tko je pravio Dejtonski sporazum nije ostavio šarenu BiH nego je razmišljao da BiH jednog dana neće moći da živi, pa je napravljena međuentitetska linija, granica, koja postoji. Ona je katastarska, upravna, svaka druga”, napomenuo je Dodik.

On je dodao da ta ideja ne podrazumijeva oružani sukob, već da se dugoročno osigura odvajanje RS od BiH i pripajanje Srbiji.

“Mi moramo, ne da vodimo ratove, nismo ti koji će to uraditi, ali dugoročno moramo da osiguramo svijest da RS i srpski narod na tom prostoru jedino imaju šanse dugoročno da se odvoji od BiH i ujedine sa Srbijom. To je nešto što ovo vrijeme najbolje pokazuje i to pokazuje najbolje ova rezolucija, jer ona ima za cilj primjenu diskfalifikacije i moralne i svake druge srpskog naroda”, istakao je Dodik.

Porfirije: Svaki zločin je zločin 

 Govoreći o rezoluciji o Srebrenici patrijarh Portfirije je naglasio da je svaki zločin zločin, a onaj u Srebrenici zločin velikih razmjera.

“I mi nikada nismo po svojoj savjesti i ubjeđenju i po vjeri u Hrista poredili zločine koji je veći koji je manji, gdje je više manifestacije zla se pojavilo. Ali smo ovom namjerom UN dovedeni u takvu poziciju da htjeli-ne htjeli sada treba da poredimo ne zbog toga da bismo pokazali tko je stradao više ili manje ili da bismo umanjili značaje zločina u Srebrenici, nego da bismo pokazali da u najmanju ruku ništa manje kroz povijest nismo stradali, a tu ne mislim na stoljeća koji su daleko iza nas nego na noviju povijest i na novije vrijeme”, rekao je Porfirije.

On je naveo da su Srbi bili stradalnici u nesagledivim razmjerama u novijoj povijesti, navodeći primjere stradanja tijekom postojanja NDH i od Drugog svjetskog rata.