Region

Vučić: "Ostat će malo nas koji imamo samo jednu zemlju"

"Ne prijeti niko danas meni kao Aleksandru Vučiću zbog mjesta predsjednika Srbije, prijete neskriveno cijeloj našoj zemlji i njenom opstanku", poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da ga "more velike brige jer Srbija odavno nije bila u težoj situaciji", prenosi N1 Srbija.

FOTO: 
MARTIN DIVÍŠEK / EPA
FOTO: MARTIN DIVÍŠEK / EPA

“Beograd je ovih dana poput Casablance, jer kada su tu gosti iz Rusije, otkrivaju se oni iz zapadnih službi koji ih prate u stopu i isto kada su tu ljudi sa Zapada, prate ih s Istoka”, rekao je Vučić na obilježavanju Dana Sigurnosno-informativne agencije i 20 godina od uspostavljanja Agencije.

“Danas živimo u vremenu u kojem je aktivnost službe najvažnija, posebno prema vanjskom faktoru. To pokazuje koliko su i jedni i drugi zainteresirani za ovaj dio zemlje koji želimo sačuvati za sebe i svoje potomke”, naglasio je Vučić.

“Sasvim bez naše krivice, upali smo u začarani krug iz kojeg kao da nema izlaza. Ako mislite da bi bilo dovoljno da sutra kažemo da uvodimo sankcije Rusiji, tapšali bi nas po ramenu pet dana i onda bi rekli da se moramo odlučiti za budućnost i za ‘pravu stranu povijesti’ koja nema mnogo veze s argumentima, već znači da ste na njihovoj strani u svakom trenutku”, kazao je predsjednik Srbije.

Ocijenio je da ta “prava strana” kaže Srbiji da se odrekne Kosova, a da će zauzvrat dobiti “mali poklon”.

“Ako vam padne na pamet da odbijete samoukidanje, onda ste u problemu. Niko ne prijeti meni kao Aleksandru Vučiću, već neskriveno prijeti našoj zemlji i našem opstanku. Prvi put to govorim na ovako otvoren način. Kažu da su problem i izbjeglice. I tu ćemo se usaglasiti, ali ni to neće biti dovoljno, neće biti ni vijest”, ocijenio je Vučić.

Ocijenio je i da je Srbija izložena pritiscima jer želi imati pravo na vlastito mišljenje.

“Čekat će nas teški izbori i mnogi problemi u budućnosti. Svuda su samo interesi. Tako će mnogi s Istoka gledati da budemo što više uvučeni u probleme, a o licemjerju ovih sa Zapada da ne govorim. Ostat će malo nas koji imamo samo jednu zemlju, koji razmišljaju samo o interesima Srbije jer jedni bi da se dodvore zapadnim ambasadama, a drugi imaju a priori junački stav”, naveo je Vučić.

Prihvati notifikacije