Magazin

Volite li buhtle? Ovo je najbolji recept za jedno od omiljenih pekarskih proizvoda

Buhtle spadaju u jedan od omiljenih pekarskih proizvoda već nekoliko generacija.

FOTO: MAMINA JELA
FOTO: MAMINA JELA

Ove buhtle su toliko izdašne, mekane i dobre da će vam zaista već nakon prvog pravljenja biti jasno da je ovo definitivno najbolji recept za ovo pecivo, piše Minimagazin.info.

Sastojci

Foto: Mamina jela

300 ml mlakog mlijeka

10 grama suvog kvasca

jedno jaje

2 žumanca

5 kašika šećera

jedan vanilin šećer

100 grama putera sobne temperature

malo soli

ribana korica od limuna ili narandže

oko 700 grama brašna

Još potrebno:

nutela, pekmez, džem (potrebno za punjenje, a vi birajte ono što najviše volite)

oko 40 grama istopljenog putera za premazivanje tijesta prije pečenja.

Priprema

U mlako mlijeko dodati jednu kašiku šećera i kvasac, izmiješati i ostaviti da nadođe, oko 5 minuta.

Sve ostale sastojke staviti u sud za miješanje i dodati mlijeko sa kvascem. Mijesiti mikserom, žicama za tijesto, nekoliko minuta. Tijesto zatim staviti na dasku i još ga malo doraditi ručno, dok ne dobije sjaj. Staviti tijesto u posudu koja je namazana tankim slojem ulja ili putera i tijesto takođe malo namazati uljem, pokriti najlon folijom i ostaviti da se diže na toplom mjestu, oko sat vremena.

Naraslo tijesto podijeliti na 20 loptica i malo ih doraditi, lagano. Svaku lopticu malo dlanovima pritisnuti da se dobije krug prečnika oko 9 cm. Na sredinu staviti nadjev, dobro spojiti krajeve tijesta do nadjev ne iscuri, cijelu lopticu premazati istopljenim puterom i stavljati u podmazanu duboku tepsiju. Obod tepsije treba da je najmanje 5 cm.

Buhtle ostaviti oko 20 minuta da još narastu i peći ih oko 35 do 40 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni.

Buhtle se lako odvajaju jedna od druge, jer su prije slaganja u tepsiju premazane puterom (to nemojte nikako izostaviti).