Međutim, mnogo ljudi ovu tečnost baca, a u nastavku otkrijte zašto to nikako ne bi trebalo da činite….
Kuhanje tjestenine je jedna od najjednostavnijih stvari u kuhinji. Ne treba vam nikakva škola kuhanja, a i većina dece bi to verovatno mogla da uradi sama. Ali čak i najjednostavnija jela imaju svoje trikove, a čuvanje vode od kuhanja tjestenine jedan je od njih. Međutim, često je to jedan od koraka koji najčešće zaboravljamo…
Voda u kojoj se kuhala tjestenina je puna skroba i, bez obzira koliko izgledala neprivlačno i mutno, ključna je za pravljenje savršenog sosa. Kuhari skrobnu vodu nazivaju i „tečnim zlatom“, upravo zato što su samo dve-tri kašike dovoljne da se svaki sos pretvori u najukusniji dodatak tjestenini, piše Miss7.
Šta da radite sa vodom od kuhanja tjestenine?
Za savršeno skrobnu vodu, morate paziti u kojoj količini vode kuhate tjesteninu. Ne bi trebalo da bude previše jer je cilj da se što više skroba zadrži u vodi. Zato u šerpu sipajte vode koliko je potrebno da pokrije tjesteninu. Nakon što se tjestenina skuha, izvadite je iz lonca pomoću chediljke ili kašike za thesteninu, a savršeni koncentrat skroba će ostati u vodi. Skrob daje vašem sosu svilenkasto bogatstvo, a so dodaje ukus.
Šta je sa viškom vode od kuhanja tjestenine?
Nikada ne bacajte preostalu vodu! Sipajte u kalupe za led i stavite u zamrzivač. Svaki put kada pripremate sos, rižoto, čorbu ili supu, dodajte 2 kocke smrznutog skroba i vaše jelo će dobiti potpuno novu dimenziju. A tu je još jedan trik – poznata kuharica Najdžela Loson jednom prilikom otkrila da vodu od kuhanja tjestenine koristi za pravljenje domaćeg hljeba! Šta mislite o toj ideji?