BiH

Vlasti u Neumu danas zapečatile džamiju na koju je jučer postavljena munara

U selu Rabrani u Gornjem Hrasnu, u općini Neum, jučer je postavljena munara na džamiju u ovom selu.

FOTO: NEUM.ONLINE
FOTO: NEUM.ONLINE

Od ranije je poznato da ovaj molitveni prostor u Rabranima postoji, ali i da su na njemu rađeni brojni građevinski radovi.

Kako prenosi Neum.online, općinska građevinska inspekcija u više navrata radove je obustavljala jer su obavljani bez bez dozvole. Dobili smo i fotografije koje to potvrđuju.

U nastavku teksta se navodi:

Kako bismo se i sami uvjerili u medijske natpise, jutros smo posjetili Rabrane i bili na mjestu gradnje vjerskog objekta u Rabranima, gdje smo zatekli zapečaćen objekt od strane građevinske inspekcije Općine Neum.

Iz Službe za graditeljstvo su nam potvrdili da ovo nije prvi put da se postavlja traka za obustavu radova na ovaj objekt, ali i da se izvođači uporno oglušuju na zakon, skidaju traku i nastavljaju s radovima.

Za Neum.online su potvrdili da je molitveni prostor uknjižen, ali da je ovo što je napravljeno daleko od dozvoljenog, te da se radi o još jednom u nizu kršenja zakona.

Kontaktirali smo zatim i načelnika općine Neum, Dragana Jurkovića koji nam je kratko odgovorio da je inspekcija jutros ponovno zatvorila gradilište u Rabranima koje nije imalo dozvolu.

On kaže da je povrijeđen službeni pečat i traka te da će se podnijeti privična prijava.

Za dalje aktivnosti načelnik Jurković kaže kako očekuje da se uključe nadležne službe, policije i inspekcije. Oni će postupiti po zakonu ukoliko se ne ishoduju potrebne dozvole za gradnju.

Jurković je kratko rekao kako se i jutros, kao i nekolika puta do sada, službenim dopisom obratio i Muftiji mostarskom i predsjedniku Islamske zajednice u Stocu u nadi iznalaženja najboljeg rješenja za rješavanje novonastale situacije u okviru zakona.

Na razne špekulacije i medijske navode se nije želio izjasniti. Samo je naveo da očekuje postupanje relevantnih tijela po zakonu, piše Neum.online

Prihvati notifikacije