Ekonomija

Vlasnici benzinskih pumpi u BiH povećavaju cijene goriva! Evo koliko će se kretati benzin i dizel u narednim danima

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini ponovo rastu.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Vlasnici benzinskih pumpi u oba entiteta počeli su povećavati cijenu dizela i bezina, što su za Forbes BiH potvrdile i nadležne institucije.

Federalno ministarstvo trgovine je u periodu od 11. do 12. aprila zaprimilo 160 obavijesti koje su dostavile benzinske pumpe o promjeni cijena i marži, odnosno povećanju cijena naftnih derivata za 0,05 KM po litru.

Maksimalna visina marži

„S tim u vezi, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na dan 12.04.2024. godine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,69 KM po litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,71 KM po litru“, kažu za Forbes BiH u Ministarstvu trgovine FBiH i dodaju kako je Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, prema kojoj je privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, dok je privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

„Odluka je na snazi i primjenjuje se još od 03. aprila 2021. godine“, podsjećaju u ovom ministarstvu koje je u opticaj stavilo i mobilnu aplikaciju FMT FBiH Oil info, putem koje je moguće pratiti kretanje cijena naftnih derivata na domaćim pumpama.

Vlasnici benzinskih pumpi u Republici Srpskoj također su počeli povećavati cijene naftnih derivata. Prema podacima Grupacije za promet naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, cijena dizela i benzina bit će povećana za pet feninga po litri.

Naftni distributeri imaju svojih 25 feninga za prometovanje

“Po ulaznim parametrima, odnosno po nabavnim cijenama iz rafinerija, prognoze su da će ovih dana dizel i benzin ići do 2,75 KM”, kazao je za Fenu Đorđe Savić, predsjednik Grupacije, podsjećajući kako je situacija na tržištu naftnih derivata unazad šest mjeseci oscilirajuća.

„Nije riječ o ponovnom poskupljenju, jer smo u ranijem periodu imali i pojeftinjenja. Suština je da osciliraju cijene. Da dočaram, to je kao dušek na talasima, kako talas raste, rastu i cijene, kako talas pada, padaju i cijene. Naftni distributeri imaju svojih 25 feninga unutar kojih moraju da prometuju naftne derivate, jer je odlukom Vlade marža na naftne derivate ograničena. Ako ne radimo u okviru marži, budemo kažnjeni“ pojasnio je Savić.