BiH

Vlada ZDK zadovoljna izvještajima Suda i Tužilaštva, usvojeni programi za zapošljavanje boraca

Vlada je je usvojila i Izvještaj o radu Kantonalnog suda u Zenici i Kantonalnog tužilaštva ZDK-a za 2023. godinu.

FOTO: FENA/VEHID BEGUNIĆ/ARHIVA
FOTO: FENA/VEHID BEGUNIĆ/ARHIVA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je, između ostalog, na današnjem zasjedanju Program podsticaja zapošljavanja pripadnika branilačke populacije putem zapošljavanja u pravnim licima i Program podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije za 2024. godinu potvrdio je kantonalni premijer Nezir Pivić.

Vlada je je usvojila i Izvještaj o radu Kantonalnog suda u Zenici i Kantonalnog tužilaštva ZDK-a za 2023. godinu.

– Moram kazati da smo zadovoljni izvještajima pravosudnih institucija, a s obzirom da u cijeloj državi postoji određeno nezadovoljstvo s radom pravosudnih institucija. Možemo konstatovati da u ZDK-u to nije slučaj, zato što pravosuđe u ZDK-u radi na zadovoljavajućem, odnosno vrhunskom nivou. Vidjeli smo po izvještaju i statistici da čak Kantonalni sud rješava određene predmete i Kantonalnog suda u Sarajevu – kazao je Pivić.

Sudski postupci na Kantonalnom sudu u Zenici, podvukao je, prosječno traju 30-40 dana, što ocjenjuju visokom ocjenom.

-To spominjem iz razloga što su određeni kantoni već imali problema s presudama Ustavnog suda, a koji se odnose na načelo efikasnosti te su, iz tog razloga, određeni kantoni morali plaćati kazne zato što nije dalo dovoljnu podršku u smislu broja zaposlenih u pravosudnim institucijama. Također, kada govorimo o izvještaju Tužilaštva ZDK, vidjeli smo da je izvještaj odličan i da imamo, u odnosu na broj pokrenutih postupaka, skoro 93 posto osuđujućih presuda. To je, za jedan nivo statistike, fenomenalna cifra – istakao je Pivić.

Pročitajte još

Napomenuo je da i taj postotak potvrđuje da su za pokrenute postupke imali dovoljno dokaza za vođenje sudskih postupaka. Vrlo se često u javnosti stvara slika da su određeni postupci pokrenuti, a da nije bilo razloga. Ovdje to nije slučaj sa Tužilaštvom ZDK-a. Kada govorimo o Tužilaštvu ZDK-a, unazad 10-15 godina, možemo slobodno konstatirati da je na jednom visokom nivou profesionalnosti, nezavisnosti i samostalnosti. Mi, kao Vlada danas smo ponovo potcrtali da nam je važno da pravosuđe ostane samostalno, nezavisno i da se Vlada ZDK ni na koji način neće miješati u operativni rad – naglasio je.

Kantonalni sud Zenica, kako je dodao, brzo rješava i privredne sporove, a što je vrlo važno za privredne subjekte i njihovo poslovanje.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica istakao je kako su danas usvojeni programi samozapošljavanja i zapošljavanja kod pravnih lica boračke populacije i članova njihovih porodica. Ministarstvo je za program podsticaja ove godine opredijelilo 1.300.000 KM. Kada je u pitanju program zapošljavanja boračke populacije, za taj je program je opredjeljeno 300.000 KM. Unapređenje, u odnosu na prethodnu godinu, odnose se prije svega na povećanje iznosa za pojedinačno zapošljavanje pripadnika boračke populacije. Kada je u pitanju zapošljavanje pripadnika boračke populacije sa stručnom spremom NK, srednja i viša stručna sprema, ove smo godine opredijelili iznos 10.800 KM po jednom zaposlenom radniku, a za visokom stručnom spremom 12.000 KM – kazao je Sirovica.

Ugovori o zapošljavanju ne mogu biti kraći od 24 mjeseca, a novina je da su ove godine za djecu demobilisanih boraca povećali dobnu granicu pa ta djeca mogu ostvariti pravo za podsticaj pri zapošljavanju do 30, umjesto dosadašnjih do 25 godina života.

Program samozapošljavanje boračke populacije bit će realiziran kroz Program prvi biznis i Program biznis plus, koje su također unaprijedili.

– U ponedjeljak će biti raspisan oglas za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje branilaca i članova njihovih porodica – kazao je Sirovica.

U ponedjeljak će biti kompletirane i odluke o isplati boračkih stipendija za studente, a do kraja naredne sedmice Ministarstvu finansija bit će upućen i nalog za isplatu prve rate ovih stipendija.

– Ove godine imamo preko 1.600 odobrenih stipendija. Što se tiče iznosa, ostat će isti kao i prethodne godine – za prvu godinu 1.000 KM, a za drugu, treću, četvrtu godinu 1.400 KM – kazao je Sirovica.

Zahtjev za progreme zapošljavanja i samozapošljavanja mogu podnijeti pripadnici boračkih populacija ili članovi njihovih porodica te potomci umrlih članova boračkih populacija, a koji su u oružanim snagama BiH tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine proveli minimalno 24 mjeseca.

Po posebnom odobrenju resornog ministra, pravo mogu ostvariti i borci koji su proveli minimalno 12 mjeseci u oružanim snagama te djeca živih demobilisanih boraca do 30 godina života.