BiH

Tahirović: Očekivana odluka Suda, sada ćemo vidjeti koliko će Izrael ispoštovati ove naredbe

Mislim da je to očekivana odluka Suda, nešto slično je donio i kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. 

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

To je neki standard kojeg se Međunarodni sud drži, a to je da pozove strane, a pogotovo Izrael, da obustavi one radnje koje imaju obilježje genocida.

Pročitajte još

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, pozdravio je odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Hagu koji je danas naredio Izraelu da poduzme mjere za sprečavanje djela genocida, kao i kažnjavanje direktnog poticanja na genocid u Pojasu Gaze.

“Mislim da je to očekivana odluka Suda, nešto slično je donio i kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. To je neki standard kojeg se Međunarodni sud drži, a to je da pozove strane, a pogotovo Izrael, da obustavi one radnje koje imaju obilježje genocida. I to je svakako pozitivno i dobro da je uradio”, istakao je Tahirović za Anadolu.

Naveo je da ćemo sada vidjeti koliko će Izrael ispoštovati ove naredbe.

“Odnosno, koliko će u narednom periodu Međunarodni sud pravde nastaviti sa svojim radnjama koje mogu kasnije rezultirati i donošenjem određenih presuda protiv pojedinaca koji se nalaze u optužnici koji je Južnoafrička Republika podnijela”, pojasnio je Tahirović.

Smatra da je sada pred svima nama da vidimo kako će se stvari odvijati, ali je svakako pozitivno da je Sud donio jednu ovakvu odluku, da se obustave radnje koje imaju obilježja genocida.

“To ukazuje na to da Sud ima pred sobom vrlo jasne i detaljne činjenice, a koliko će vremena biti potrebno da se donese jedna takva presuda koja će jasno ukazati na odgovornost Izraela, to ćemo morati čekati, pa možda čak i deset godina. Međutim, bitno je da imamo proces koji je bio neophodan jer vidimo da je međunarodna javnost u potpunosti utihnula kada su u pitanju zločini koji se dešavaju na prostoru Gaze”, dodao je Tahirović.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023, navodeći da je prekršio obaveze prema Konvenciji o genocidu te zatražila privremene mjere kako bi se “spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu”.

Međunarodni sud pravde danas je donio odluku po tužbi Južnoafričke Republike za genocid i zahtjevu za donošenje privremenih mjera.

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da poduzme sve što je u njegovoj moći da spriječi genocid i da su optužbe protiv Izraela (u slučaju genocida) u “razumnoj mjeri” dokazane.

Sud je, između ostalog, naveo da Izrael mora dopustiti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ali i da obavezuje Izrael da poduzme mjere za zaštitu Palestinaca, ali mu nije naredio da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze.