Svijet

Više od 100 novinara u svijetu trenutno je u zatvorima

Više od 100 novinara u svijetu trenutno je u zatvorima, dok ih je za godinu dana 12 izgubilo živote u Ukrajini, izjavio je večeras u Sarajevu generalni sekretar Medijske organizacije jugoistočne Evrope SEEMO Oliver Vujović.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

“Ni 22 godine od osnivanja SEEMO-a još se nismo odmakli od problema koji smo imali kada smo uspostavili ovu organizaciju. Jedino što možemo učiniti jeste da se zajedno borimo za prava novinara”, rekao je Vujović otvarajući Medijski forum jugoistočne Evrope SEEMF.

On je izrazio zadovoljstvo što se ovaj forum drugi put održava u Sarajevu od osnivanja ove organizacije.

Zamjenik generalnog sekretara Centralnoevropske inicijative CEI Nina Kodelja ukazala je u obraćanju učesnicima da je sloboda medija i sloboda izražavanja posebno pomenuta u posljednjem paketu proširenja Evropske komisije, zbog čega CEI smatra da je neophodno i dalje stimulisati debate o ovim pitanjima, te promovisati istraživačko novinarstvo.

“Sloboda izražavanja i sloboda medija izbijaju u prvi plan tokom kriza. To se najbolje pokazalo u vrijeme pandemije virusa korona, kao i danas dok traje rat u Ukrajini”, navela je Kodelja.

Ona je naglasila da CEI smatra da lažne vijesti mogu imati veoma negativan uticaj na demokratije.

Predstavnik Evropske radiodifuzne unije EBU Radka Bečava istakla je značaj nezavisnih javnih servisa u vrijeme kriza.

“Neophodni su nam kredibilni i profesionalni javni servisi koji promovišu pluralizam i nezavisne demokratske debate u društvu, čime se jača bolje međusobno razumijevanje. U vrijeme kriza, rata i pandemije ljudima je neophodna kredibilna informacija vrijedna povjerenja”, navela je Bečava.

Ona je ukazala na to da najveći izazov u zemljama jugoistočne Evrope ostaje borba za nezavisnost i nezavisne izvore finansiranja, te pozvala na veću solidarnost među medijima.

Direktor programa za medije Fondacije “Konrad Adenauer” u Sofiji Hendrik Stigukazao je na neophodnost prekogranične saradnje novinara, navodeći kao primjer slučaj “panamskih dokumenata”.

Nakon današnje sesije, dodijeljena je CEI i SEEMO nagrada za istraživačko novinarstvo Ani Babinets, suosnivaču i glavnom uredniku nezavisne istraživačke agencije “Slidstvo info”, koja se javila onlajn iz Kijeva.

Babinetsova je godinama bila član žirija CEI i SEEMO nagrade i aktivno je doprinosila Medijskom forumu jugoistočne Evrope naglašavajući ulogu istraživačkog novinarstva u demokratskim društvima 

Prihvati notifikacije