BiH

Vijeće naroda RS-a sutra o zakonu o nepokretnoj imovini

Vijeće naroda Republike Srpske bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je krajem prošle godine usvojila Narodna skupština RS, a u vezi s Odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS je početkom januara donio odluku da se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa u pogledu zakona koji je donijela NSRS u vezi s nepokretnom imovinom.

Delegat u tom klubu Adil Osmanović je tada izjavio Feni da je od osama delegata, pet Bošnjaka iz probosanskih stranaka glasalo “za”, a tri delegata iz SNSD-a su bili protiv, što nije bilo dovoljno da se ospori ta odluka.

Osmanović je danas izjavio da će kao Klub delegata Bošnjaka u Vijeću naroda, bar ovih pet od ukupno osam, iznijeti svoj stav, a on je u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH da je titular državne imovine jedino država Bosna i Hercegovina i da ne vide nijedan razlog zašto se ponovo NSRS upustila u tu proceduru, da ponovo donosi takav zakon kojeg je Ustavni sud prošle godine proglasio nevažećim.

“Ne znam kako će se dalje odvijati diskusija, ali s obzirom da SNSD sa svojim koalicionim partnerima, od ukupnog broja delegata u Vijeću naroda ima većinu, cijenim da će donijeti odluku da se time ne krši pitanje vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda”, naveo je Osmanović.

Pojasnio je da onda taj zakon ide dalje u proceduru, a to podrazumijeva da se formira komisija Vijeća naroda i komisija NSRS, koja će ponovno razmatrati pitanje tog zakona.

Ukoliko se ona ne usaglasi, konačnu odluku o tom zakonu donosi Ustavni sud RS-a.

Prihvati notifikacije