BiH

Vijeće ministara: Usvojena Informacija o stanju u oblasti migracija

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za period januar – juni 2022. godine, koju će Ministarstvo bezbjednosti dostaviti Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Službi za poslove sa strancima u prvom polugodištu ove godine prijavljena su 8.192 nezakonita migranta, što je oko 8 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Državljani Avganistana, Bangladeša i Pakistana zajedno čine više od polovine ukupnog broja prijavljenih nezakonitih migranata.

Od ukupnog broja prijavljenih nezakonitih migranata njih 7.390 iskazalo je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH, a samo 90 lica ga je i podnijelo, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Granična policija BiH je u periodu od januara do kraja juna u nezakonitom prelasku i pokušaju nezakonitog prelaska evidentirala 2.760 lica, što je gotovo dva puta manje nego u istom periodu 2021. godine.

Glavna ruta preko Srbije i ruta preko Albanije ostaju glavni korišteni pravci za nezakonit ulazak pa teritoriju Bosne i Hercegovine. Shodno tome, u šest mjeseci 2022. godine u pokušaju nezakonitog ulaska u BiH sa teritorija Srbije i Crne Gore otkriveno je 2.125 lica, od kojih su u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli odvraćena 1.592 lica. Istovremeno, na izlazu iz BiH otkriveno je 635 lica.

Najveći broj otkrivenih osoba su državljani Avganistana, Turske, Burundija, Pakistana i Bangladeša.

Na sjednicu su usvojene i pojedinačne informacije o stanju u oblasti migracija na mjesečnom nivou.

Vijeće ministara BiH donijelo je tri odluke o izmjenama Odluke o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata, koju je predložilo Ministarstvo bezbjednosti.

Na ovaj način se bivši hotel „Sedra“, bivša tvornica „Bira“ i bivša tvornica „Miral“ u Velikoj Kladuši prestaju koristiti kao privremeni prihvatni centri za smještaj migranata jer su oni prebačeni u privremeni prihvatni centar „Lipa“, nakon što je otvoren u aprilu ove godine.