Politika

Vijeće ministara BiH usvojilo Strategiju u oblasti migracija i azila

Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju u oblasti migracija i azila za period 2021-2025. godine, u skladu s preporukama Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata za BiH na sjednici Vijeća Evropske unije u decembru.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Sa jedne od prethodnih sjednica

Strategijom u oblasti migracija i azila, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti, želi se osigurati razvoj kvalitetnog sistema migracija i azila u BiH u skladu sa standardima Evropske unije, te omogućiti aktivno učešće u ovim oblastima na regionalnom nivou.

Ovom strategijom definisano je sedam strateških ciljeva, među kojima su: unapređenje sistema sveobuhvatnog upravljanja politikama migracija i azila; povećanje efikasnosti kontrole državne granice; efikasnije upravljanje nezakonitim migracijama na teritoriji BiH; unapređenje sistema azila; efikasnija borba protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima; podrška zakonitim migracijama i integracija stranaca koji zakonito borave u BiH te jačanje mehanizama koordinacije u upravljanju migracijama i azilom.

Ministarstvo sigurnosti, nakon što ugradi određene korekcije usvojene na današnjoj sjednici, dostavit će Vijeću ministara BiH u roku od 30 dana Prijedlog akcionog plana za period 2021-2025. u vezi s provođenjem Strategije u oblasti migracija i azila.

Na današnjoj sjednici je usvojena i Informacija Ministarstva komunikacija i transporta o postupku javne nabavke “Iznajmljivanje Microsoft licenci za potrebe institucija Bosne i Hercegovine”.

Sredstva koja nedostaju za realizaciju Okvirnog sporazuma o iznajmljivanju Microsoft licenci za potrebe institucija Bosne i Hercegovine za period 2022-2025. godine osigurat će se iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH.

Vijeće ministara BiH izjasnit će se u drugom krugu glasanja o Prijedlogu pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti i raspisivanju javnog konkursa za popunu novih radnih mjesta za pružanje administrativno-tehničke podrške Kontakt-tački za saradnju saEuropolom, nakon što danas nije postignut konsenzus u vezi s novim zapošljavanjem u Ministarstvu sigurnosti BiH, zbog čega ova tačka dnevnog reda nije usvojena.

Prihvati notifikacije