BiH

Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine u 2023. godini

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportaša.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, jednoglasno je donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine 2023. godine.

Državna nagrada za sport, u vrijednosti 10.000 KM, dodijeljena je skijašici Elvedini Muzaferiji, kao najveće priznanje Bosne i Hercegovine zа izniman doprinos razvoju sporta i afirmaciji BiH.

Među sportskim uspjesima Muzaferije su drugo mjesto u disciplini spust – Crans Montana (Švicarska) u utrci FIS Europa Kupa, čime je 18. 2. 2023. godine osvojila prvo odličje za BiH na međunarodnom skijaškom natjecanju, te ispunjena A olimpijska norma za nastup na Zimskim olimpijskim igrama „Milano – Cortina 2026“. Elvedina Muzaferija je državna prvakinja u svim uzrasnim kategorijama, s najboljim ostvarenim internacionalnim rezultatima i prva skijašica u povijesti BiH koja je osvojila bodove u Svjetskom kupu.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportaša Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportaša međunarodnog razreda za 2023. godinu, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

Novčana nagrada zaslužnim sportašima BiH u 2023. godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.700 do 3.150 KM za 11 sportaša i sportašica koji su ispunili uvjete zaodlazak u mirovinu. Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportaše međunarodnog razreda dodjeljuje se za ispunjenu “A” normu ili ostvaren plasman za sudjelovanje na Olimpijskim igrama.

Paraolimpijskim igrama, Specijalnoj olimpijadi, svjetskom prvenstvu. Ova nagrada u 2023. godini dodijeljena je za 33 vrhunska sportaša u BiH, a visina je utvrđena na temelju postignutih rezultata na takmičenjima i kreće se od 2.000 do 2.300 KM.