Politika

(VIDEO) “Da Dodiku ponude nezavisnost Srpske, on bi to odbio” Kukić tvrdi da predsjednik RS u ovom trenutku ne može završiti u zatvoru

Ako Miloradu Dodiku bude ponuđeno da odvoji Republiku Srpsku, on će odmah to odbiti jer zna gdje je crvena linija koju niko ne smije preći.

Slavo Kukić
FOTO: SCREENSHOT/N1

Ovo je u izjavio politički analitičar i profesor sociologije, Slavo Kukić, komentarišući aktuelnu situaciju u BiH.

Gostujući u program Fejs televizije, Kukić je, između ostalog, rekao da će Dodik “istrajati, ukoliko Sud BiH to ne bude onemogućio”.

– On zna da na taj način zadržava status kvo. Njemu je jasno da tako na slobodi može opstati, svako drugo rješenje njega vodi s druge strane brave. Daleko od te pameti nisu ni Izetbegović ni Čović.  Ja mislim da je Milorad Dodik imao problem s tim ko će zamijeniti Bakira, jer mu je on bio odličan sagovornik za holcanje biračkog tijela. Ta logika je odgovarala i Bakiru Izetbegoviću kako bi homogenizovao biračko tijelo – rekao je Kukić, prenosi Srpskainfo.

– Koristi priliku da nastavi da drži otvorene ratne sjekire s Dodikom. To neće pomoći ni njemu ni SDP. Ja sam siguran da on ne djeluje sa aspekta socijaldemokratije ili on jednostavno funkcioniše kao trojanski konj. Po mom uvjerenju, on je lajt verzija bošnjačke nacionalističke retorike. On mora djelovati kao član Predsjedništva iz reda Bošnjaka. Ne možeš svake sedmice na kafu s reisom, a ne posjetiti niti vladiku ni nadbiskupa. Mada ja mislim da ne treba posjećivati niti jednog. Dođe u Mostar i posjeti muftiju, a ne posjeti kolege iz SDP – rekao je Kukić.

On smatra i da Dodik, kako je naveo, u ovom trenutku ne može završiti u zatvoru.